Nieuws

Cursusmateriaal vangen en transporteren van pluimvee

Indoor kippenboerderij, kippenvoeding, boerderij voor het kweken van vleeskuikens, davit85 via iStock
Bron foto: davit85, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    dierenwelzijn, transporteren, vangen, laden, lossen van pluimvee
  • Interessant voor
    transporteurs, vangploegen, slachthuis personeel en (toekomstige) veehouders
Bekijk de bronnen
Om dierenwelzijn te verbeteren in de pluimveesector heeft het Aeres MBO Practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid gewerkt aan het ontwikkelen van cursusmateriaal over het vangen en transporteren van pluimvee. Het resultaat is vier open access e-modulen over het transporteren, vangen, laden, lossen van pluimvee en omgaan met pluimvee.
In samenwerking met

Elementen die voorkomen in de cursus zijn hittestress of kou tijdens het transporteren van pluimvee. De cursus geeft handvatten om dit te voorkomen. Ook gaat het over het laden en lossen van de dieren uit de kratten. Hierbij is het voorkomen van breuken, dislocaties en stress belangrijk.  

In het cursusmateriaal komen verschillende informatieve video’s voor om meer gevoel te krijgen bij het werk en wat er precies op het pluimveebedrijf, in vrachtauto of slachterij gebeurt. Naast de video's worden oefenvragen gesteld om je kennis te testen. 

Transporteurs, vangploegen, slachthuis personeel en veehouders 

De informatie in het cursusmateriaal is bedoeld voor transporteurs, vangploegen, slachthuis personeel en (toekomstige) veehouders. Met het volgen van de cursus verreik je jouw kennis over deze belangrijke onderwerpen en draag je bij aan een goed welzijn in de pluimveesector. 

Stress en ziekte 

Het laatste deel van de cursus gaat over hygiënevoorschriften, de meest voorkomende pluimveeziekten en signalen die duiden op stress of ziekte bij pluimvee. Bij deze onderwerpen wordt ook stilgestaan bij natuurlijk gedrag. Door goed te weten wat het natuurlijk gedrag van een kip is, kan afwijkend gedrag gesignaleerd worden. Stress en ziekte wordt hierdoor voorkomen.  

Een speciale dank aan het Barth-Misset Fonds dat dit project gesubsidieerd heeft en de praktijkpartners die bijgedragen hebben aan de kwaliteit van de modulen. 

Cursusmateriaal: