Nieuws

Dag van het Buitenvarken

Op 17 maart organiseerden de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken, Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) de online ‘Dag van het Buitenvarken’.

Het buiten houden van varkens is in trek. Ze dragen als wroetende landschapsontwikkelaars bij aan de kringloop op de boerderij en ze leveren mooie lokaal geproduceerde producten.

De online bijeenkomst ‘Dag van het Buitenvarken’  over allerlei aspecten van het houden van buitenvarkens werd georganiseerd in het kader van SZH ras van het jaar: het Bonte Bentheimer landvarken. De bijeenkomst was bedoeld voor alle varkenshouders en liefhebbers van buitenvarkens en met ruim 90 deelnemers was er veel belangstelling.

Er werden vijf presentaties gegeven rondom het houden, fokken en verwaarden van varkens(diensten- en producten). Daarnaast gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen voor deze buitenvarkens(rassen).

De vijf onderstaande presentaties zijn te downloaden via de SZH site.

1.     Het varken en ons voedselsysteem - Adriaan Antonis, Varkenshouder en onderzoeker circulaire landbouw WUR

2.     Wet- en regelgeving voor (buiten)varkens - Karin Bouwknegt-Jawahier, Handhaving Dier Natuur en Handelsregie, RVO

3.     Diergezondheid - Ineke Eijck, Zelfstandig specialist Varkensgezondheidszorg

4.     Direct vermarkten van varkensvlees - Linette Mak, Voedselmakelaar korte ketens

5.     De waarde van het stamboek voor de fokkerij - Mira Schoon, onderzoeker Centrum voor Genetische bronnen Nederland, WUR

Foto: Bonte Bentheimer, M. van Straten.