Nieuws

Dagelijkse controle klimmaterialen voor eigen veiligheid

Boomverzorgers gebruiken vaak klimmateriaal om in bomen te werken. Om veilig te werken, moet je dat materiaal naast de reguliere keuring dagelijks controleren.

Klimmaterialen zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) categorie III en vallen sinds april onder de Verordening (EU) 2016/425, Die verordening schrijft normen voor waaraan klimmaterialen moeten voldoen. Fabrikanten moeten elk pbm daarom laten keuren en een technisch rapport opstellen. Elk beschermingsmiddel is daarom ook voorzien van een uniek CE-nummer.

Onderhoud

Die keuring en normering garandeert nog niet dat het klimmen zonder risico is. Natuurlijk begint risicovermindering al met een goede opleiding. Maar daarnaast is goed onderhoud van de materialen ook belangrijk. In het artikel 'Veilig de lucht in' zet vakblad Tuin en Park Techniek aandachtspunten op een rij.

Keuring

Voordat je de klimmaterialen gaat gebruiken moet je controleren of ze nog in orde zijn en na gebruik moet je ze schoonmaken. Lijnen en karabines kun je schoonmaken met lauw water en zachte zeep. Schroef en veersluitingen smeer je met grafietpoeder. Daarnaast ben je verplicht de materialen eens per jaar te laten keuren door een erkend keuringsbedrijf.

De artikelen in Tuin en Park Techniek zijn niet vrij toegankelijk. Om ze te kunnen lezen, kun je een gratis account op Tuin en Park Techniek aanmaken.

(Bron foto: Pixabay)