Nieuws

Dagvlinders gaan steeds vroeger vliegen

Onder 'Effecten van klimaatverandering op natuur' schaart het Compendium voor de Leefomgeving diverse dossiers op haar site, waaronder recent een dossier over de vervroegde vliegtijd van vlinders.

In het dossier Vervroeging vliegperiode vlinders, 1992-2014 is te lezen dat de vliegperiode van vroege dagvlinders met circa 10 dagen is vervroegd en dat dit heeft te maken 'met het warmer worden van het voorjaar' ('Vroege dagvlinders zijn vroeg in het jaar vliegende vlindersoorten').

Verrassend veel vroege vliegers

Het fenomeen van vroeg vliegende vlinders is eerder ook al aangekaart in het blad Vlinders (Vroeg, vroeger, vroegst). In het betreffende artikel wordt uitleg gegeven over het Landelijk Meetnet Vlinders en is verwondering te lezen over de vele soorten vroege vliegers. 'De klimaatverandering werkt bij ons vooral door in warme, zonnige en droge voorjaren. Dat vlinders daardoor steeds vroeger gaan vliegen is dan ook geen verrassing. Maar dat het zoveel was hadden we niet gedacht. De drie soorten die later gaan vliegen, hebben wellicht last van de afkoeling van het microklimaat in de rupsenfase'. In een tabel in het artikel is te zien welke soorten het destijds (2012) betrof.


(Bron foto: Pixabay)