Nieuws

Dalende trend in vleesconsumptie

Minced Meat, HandmadePictures via iStock
Bron foto: HandmadePictures, iStock (iStock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    vleesconsumptie, voedingspatroon, eetgedrag
  • Interessant voor
    diëtisten, voedingsspecialisten, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Nederlanders eten voor het derde jaar op rij minder vlees, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WEcR). Wel eten Nederlanders nog steeds meer vlees dan de hoeveelheid die de Schijf van Vijf aanbeveelt.

Het onderzoek 'Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2022’, ook wel Vleesnota 2023 genoemd, is uitgevoerd door WEcR in opdracht van Wakker Dier. Volgens dit onderzoek was het vleesverbruik van Nederlanders 75 kg (karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in 2022. Dit is het laagste verbruik sinds 2005 en ruim een kilogram minder dan in 2021. De grootste dalers zijn kip en rundvlees. 

Inflatie 

Volgens de onderzoekers kan de hoge inflatie uit 2022 de lagere vleesconsumptie verklaren. De prijzen voor vlees konden wel 18 procent hoger liggen dan een jaar eerder. De prijzen voor rund- en kippenvlees stegen harder dan de prijs van varkensvlees. Dat kan een uitleg zijn waarom Nederlanders minder rund en kip aten. Er werd zo’n 300 gram minder kip en zo’n 150 gram minder rundvlees gegeten. Wakker Dier berekent dat door deze daling in 2022 zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan in 2021. Varkensvlees bleek minder last te hebben van prijsstijgingen en was daarmee een goedkoop alternatief. De hoeveelheid geconsumeerd varkensvlees was met 36,3 kg in 2021 en 2022 gelijk. 

Schijf van Vijf 

Het totale verbruik van vlees(waren) is uitgedrukt in karkasgewicht, dit is het gewicht van vlees inclusief been, vet en zwoerd. Ongeveer de helft van dit karkasgewicht bestaat uit vlees voor consumptie. Een karkasgewicht van
75 kg komt daarbij neer op 37,5 kg aan geconsumeerd vlees.  

Deze hoeveelheid geconsumeerd vlees ligt daarmee ongeveer 10 kg hoger dan de aanbevolen hoeveelheid vlees van de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf adviseert namelijk om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, wat neerkomt op 26 kg per jaar.  

VCP versus Vleesnota 

De Voedselconsumptiepeiling (VCP), uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meet ook de vleesconsumptie onder Nederlanders. Deze peiling geeft aan dat Nederlanders gemiddeld 32 kg vlees eten. Dit is een aanmerkelijk verschil met de Vleesnota 2023, aldus de auteurs van de Vleesnota. Dit verschil verklaren zij door andere meetmethoden. Zo bekijkt de VCP naar wat consumenten daadwerkelijk eten en de Vleesnota kijkt naar het vlees wat op de markt wordt gebracht, dus vlees waarvoor dieren zijn gehouden en geslacht. De Vleesnota houdt daarmee geen rekening met onverkocht vlees, vlees wat in de vuilnisbak belandt of verlies aan gewicht van vlees na bereiding. Wat wel overeenkwam tussen beide metingen is de dalende trend in vleesconsumptie.