Nieuws

Daling vleesconsumptie gestopt

De Nederlandse bevolking verbruikte in 2016 per persoon bijna 77 kilo vlees. Dat is bijna even veel als het jaar er voor. De trend dat de vleesconsumptie afneemt, lijkt te stagneren.

Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie in Nederland elk jaar iets af, maar in 2016 is die daling gestopt. We verbruikten het afgelopen jaar per persoon 76,8 kilo vlees, net iets meer dan de 76,6 kilo in 2015, blijkt uit het rapport 'Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016'. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

Varkensvlees

Iets minder dan de helft van het verbruik in 2016 - 36,5 kg - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees maakt met 22,2 kilo per persoon bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde, met 15.4 kilo per peroosn. Daarnaast bestaat het vleesverbruik nog uit 1,3 kilo kalfsvlees en 1,3 kilo schapen en geitenvlees per persoon per jaar. Paardenvlees wordt met een consumptie van 0,1 kilo per jaar nauwelijks gegeten.

Gezondheid

Bij de cijfers gaat het om het gebruik van het karkasgewicht. Als vuistregel geldt dat ongeveer de heflt uit vleeswaar bestaat. Gemiddeld eet elke Nederlander dus bijna 39 kilo vlees. Volgens het voedingscentrum is dat te veel. Je zou per week niet meer dan 500 gram vlees moeten eten, op jaarbasis is dat zo'n 26 kilo per jaar. Minder vlees eten is beter voor je gezondheid.

Europa

Het vleesverbruik per persoon lig in Nederland ligt lager dan dat in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de EU. In het Verenigd Koninkrijk en in België en Luxemburg wordt minder vlees gegeten. In de meeste Europese landen is het vleesverbruik per persoon in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italië en het VK veranderde het vleesgebruik nauwelijks.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(6)