Nieuws

Darmgezondheid van belang voor varkens en kippen

Bacteriën in de darmen van varkens en kippen zijn van groot belang voor de vertering van voedsel. De meeste bacteriën leven in de dikke darm. Wijkt de samenstelling van de darmflora af, dan kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken.

Darmflora is eigenlijk een verouderd begrip, zegt professor Richard Ducatelle. Beter is het te praten over het microbioom: het geheel aan micro-organismen, schimmels en bacteriën in en op het lichaam. Ducatelle hield in januari tijdens een wetenschappelijk ontbijt op de beurs Agriflanders een inleiding over het belang van een goed werkende darmflora voor de gezondheid van kippen en varkens.

Ontstekingsreacties

Bacteriën in de darmen vervullen een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Zo lang die bacteriën in de darm rondzwemmen, is er niets aan de hand, zo legt hij uit. Maar zo gauw ze de barrière doorbreken en via de darmwand in het lichaam komen, ontstaan er problemen, zo legt hij uit in het artikel 'Het belang van een gezonde darmflora bij varkens en kippen' in het vakblad Management&Techniek. Het lichaam ziet ze als schadeverwerkers en probeert de bacteriën op te ruimen. Het immuunsysteem zorgt dan voor ontstekingsreacties en diarree.

Dikke darm

Bacteriën komen binnen via ons voedsel: ongeveer 1 miljoen bacteriesporen per gram voedsel of water. Ze passeren maag en dunne darm. De meeste bacteriën leven in de dikke darm, daar leven honderd miljoen keer zo veel bacteriën als in de dunne darm. 'Het is eigenlijk een pure bacteriële soep', aldus Ducatelle. Onverteerde delen van het voedsel worden daar door bacteriën afgebroken.

Darmgezondheid

Wijkt de bacteriesamenstelling af van de normale samenstelling dan kan dat problemen met de vertering veroorzaken. Dit wordt ook wel dysbiose, dysbacteriose of bacteriële enteritis genoemd. Het kan aanleiding geven tot ontstekingen in de darm waardoor bacteriën vanuit de darm in de onderliggende bloedbaan kunnen komen. Dan kunnen bij varkens streptococcen bijvoorbeeld in de gewrichten of hersenen terechtkomen en daar ontstekingen veroorzaken. Problemen met streptococcen doen zich alleen voor op bedrijven waar problemen zijn met darmgezondheid, betoogt Ducatelle.

(Bron foto: Shutterstock)