Nieuws

Datamanagement volgende stap precisielandbouw

Moderne landbouwmachines bevatten steeds meer sensoren en andere elektronica. De volgende stap is dat alle gegevens die de machines genereren in de praktijk gebruikt gaan worden.

Het gebruik van GPS voor de precisiebesturing van landbouwmachines neemt toe. Daarom is het volgens het artikel 'De complete communicatie' tijd voor de volgende stap: het verzamelen van gegevens op de machine en vooral het uitwisselen van die gegevens tussen de machine en de thuiscomputer. Alle grote fabrikanten werken inmiddels aan een systeem daarvoor.

Uitwisseling

Fabrikant John Deere heeft daar als eerste een methode voor het uitwisselen van gegevens tussen bijvoorbeeld de loonwerker en zijn klant aan toegevoegd. Want tot dusver waren de machines wel steeds vaker toegerust om gegevens te verzamelen, maar werd de informatie nog niet gebruikt. Of zoals Marc Slootman van Claas-importeur Kamps de Wild in het artikel zegt: "Ze willen het allemaal wel op de machine, maar we krijgen nooit vragen over de mogelijkheid om dat ook thuis op de computer te plaatsen. We vermoeden dan ook dat veel gegevens niet verder komen dan de combine.”

Modem

Door de fabrikanten zijn de machines uitgerust met speciale communicatie-apparatuur (modems), waarmee allerhande gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen de machine en de 'cloud'. Die gegevens zijn echter niet zonder meer te gebruiken door de eigenaar van de machine. Hiervoor moet eerst een abonnement worden afgesloten bij de fabrikant van de machine, waarbij de prijs afhangt van de hoeveelheid sensordata. Als tegenprestatie krijgt de agrariër een grote hoeveelheid data waarmee hij de volgens de fabrikant het rendement van de productie kan verhogen.

Hordes

Daarnaast kan het systeem voordeel opleveren bij het oplossen van storingen op het moment dat de monteur op afstand toegang heeft tot de diagnostische systemen van de slimme machines. Om de datamanagementsystemen succesvol te laten worden, moeten nog twee hordes overwonnen worden. In de eerste plaats moeten de gegevensuitwisseling en -toegang goed beveiligd zijn. Daarnaast moeten fabrikanten hun aansluitingen en datasystemen beter op elkaar afstemmen, om machines van verschillende merken met elkaar én de datamanagementsystemen te laten 'praten'.


(Bron foto: Thinkstock)