Nieuws

De kas als apotheek

In ‘Kas als Apotheek’ ontwikkelt Wageningen UR nieuwe verdienmodellen met hoogwaardige inhoudsstoffen uit bedekte teelten. Productie van medicijnen uit planten is een onderdeel hiervan.

Medicijnenproductie is de stip op de horizon bij het programma ‘Kas als Apotheek’, maar er kan ook waarde worden gecreëerd met bijvoorbeeld natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit staat geschreven op de webpagina ‘De kas als apotheek’. Door de combinatie van het vakmanschap van de tuinbouwsector en de evidence based aanpak vanuit Wageningen UR rond veredeling, teelt en keten kunnen nieuwe verdienmodellen ontwikkeld worden.

Orchidee

In een publicatie met dezelfde titel ‘Kas als Apotheek’ wordt een aantal praktische voorbeelden gegeven. Zo zitten planten zitten van nature boordevol nuttige stoffen. Een voorbeeld daarvan is de orchidee. Daar zijn heel veel soorten van. Een daarvan heeft peulen, waar de smaakstof vanille van nature in zit. Van een andere orchidee worden de bladeren gebruikt om thee van te zetten. Maar ook zijn er soorten die als medicijn gebruikt kunnen worden. Bij Wageningen UR willen ze die planten in hun kassen gaan telen, om de natuurlijke ingrediënten en medicijnen op duurzame en gecontroleerde manier te produceren, al zal men zich niet richten op het goedgekeurd krijgen van gezondheidsclaims.

Biobased

Het benutten van bestaande reststromen valt overigens ook niet onder dit initiatief, behalve als het gaat om het toepassen van teeltsturing om reststromen hoogwaardiger te maken. ‘Kas als Apotheek’ is volgens de auteur van het artikel dus een onderdeel van, maar niet synoniem met `Biobased`.


(Bron foto: Pixabay)