De knotwilg: multifunctionele alleskunner
Door de jaren heen heeft deze boomsoort verschillende functies gehad van zowel praktische, economische als landschappelijke aard. Zo werden er vroeger manden, fuiken en klompen gemaakt van wilgen. Nu staat de knotwilg ook bekend om zijn bijdrage aan het welzijn van boerderijdieren én om zijn ecologische waarde.
Beschutting en voedsel voor dieren
Wilgen zijn multifunctioneel in een weidelandschap. Naas de estethische waarden bieden zij ook bescherming aan vee tegen zon, wind of regen. Daarnaast eet vee graag de bast, het blad en de twijgen van de wilg: een bron aan mineralen en eiwitten. Wie een wilg plant in een weide met vee kan daarom overwegen om bescherming rondom de bast van de wilg te plaatsen. Het vee zal de bast anders aanvreten.
Kleinere dieren hebben ook baat bij de aanwezigheid van wilgen. Voor een (hobby)boer kan de aanwezigheid van wilgen goed van pas komen. Kippen scharrelen bijvoorbeeld verder wanneer zij zich kunnen verschuilen voor overvliegende roofvogels. Wilgen bieden deze bescherming, en hoe ouder de wilg, des te meer spleten en ruimtes er ontstaan voor een kip om zich te kunnen verschuilen.
De gesnoeide takken kunnen aan konijnen of cavia's gegeven worden. Een paar gevlochten wilgentakken met wat hooi ertussen is uitstekend speel- en knaagmateriaal voor kleinere dieren.
Insectenhotel en broedplek
Wilgen zijn ook voor insecten en vogels belangrijke bomen. De wilg biedt een goede broedplek voor vogels en kan functioneren als een insectenhotel. Onder de schors leven vele soorten ongewervelden zoals pissebeden, duizendpoten en spinnen. Het binneste deel van een knotwilg rot gemakkelijk in, en in dit laagje kunnen daardoor zaden kiemen. Zo biedt de wilg niet alleen een thuis voor vogels en insecten, maar ook voor planten.
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf een knotwilg planten? Meer informatie vind je in het artikel in Boerenvee.
(Bron foto: Shutterstock)