Nieuws

De laatste trends in groenterassen

Zaadbedrijven ontwikkelen telkens nieuwe groenterassen die beter smaken en ogen, langer bewaard kunnen worden of ziekteresistent zijn. Management & Techniek bespreekt de trends in drie artikelen.

In het eerste artikel in Management & Techniek staan de noviteiten centraal die Bejo Zaden en Seminis-Monsanto in september presenteerden op hun demonstratievelden. Bejo Zaden heeft zowel gangbare als biologische proefvelden in Warmenhuizen, met onder meer nieuwe rassen ui, prei, wortel, venkel en asperges. Het bedrijf liet proeven zien van ruggenteelt en niet-kerende grondbewerking, die extra interessant zijn voor biologische telers. Een mechanisatieshow toonde machines voor teelt, bewaring en verwerking van producten. In een symposium stond de biologische zaadproductie centraal: een markt met groeipotentieel, want slechts 10 tot 30% van het door biologische telers gebruikte zaad is van biologische komaf.

In Enkhuizen presenteerde Seminis de vernieuwingen in gewassen zoals bloemkool, broccoli, kool, ui, wortel en sla.

Verbeterde rassen

Ook andere zaadhuizen toonden afgelopen najaar hun nieuwe rassen, zoals Nickerson-Zwaan, Clause, Vilmorin en Syngenta die in het tweede artikel aan bod komen. Verbeteringen in vollegrondsgroentegewassen zijn vooral gericht op ziekteresistentie, opbrengst, kwaliteit, oogstgemak en opslag. Voor uien werken de bedrijven bijvoorbeeld aan een langere bewaarbaarheid. Ook werden noviteiten voor een nichemarkt gepresenteerd, zoals de gele peen, ‘goldfinger’, die dit jaar op de markt komt.

Sla en broccoli

In het derde artikel beschrijft Management & Techniek de nieuwe assortimenten van Rijk Zwaan en Sakata. Hoewel zaadveredelaar Rijk Zwaan verschillende vollegrondsgroenterassen in het assortiment heeft, is het bedrijf het meest bekend om de slatypes. Salatrio bijvoorbeeld, een combinatie van lollo bionda, lollorossa en rode eikenbladsla (zie foto) is in Vlaanderen succesvol in de markt gezet.

De Japanse veredelaar Sakata is wereldwijd marktleider in broccoli. Daarnaast zijn tomaten (snoeptomaatjes), pompoenen en meloenen de belangrijkste groenten voor het bedrijf.


(Bron foto: Thinkstock)