Nieuws

De Lakenvelder, niet uit het veld te slaan

Zo luidt de titel van het eerste verschenen boek over het Lakenvelder rund. Een boek voor liefhebbers, van hobbyboer tot professionele rundveehouder.

In de middeleeuwen al vastgelegd op schilderijen en gelukkig nog altijd hier zichtbaar in ons landschap. Het Lakenvelderrund kent een bijzondere geschiedenis. Lakenvelders sierden de kasteeltuinen en werden daarnaast ook in de landbouw veelvuldig ingezet voor zowel het vlees als de melk. Maar in het streven naar meer melkproductie, verloor de lakenvelder terrein, tot er in 1976 nog maar 300 dieren over waren. Door het grote enthousiasme van de fokkers zijn er inmiddels weer 3000 dieren, maar daarmee is het nog altijd een zeldzaam ras. Terwijl het zo kenmerkende ras het behouden waard is.

Enthousiast lakenvelderliefhebber Reurt Boelema en uitgeverij Roodbont vonden elkaar en brachten in augustus het boek 'De Lakenvelder, niet uit het veld te slaan' uit. In het boek wordt de geschiedenis van de lakenvelder beschreven, de typische kenmerken waar vroeger en nog steeds op wordt gefokt, diverse kunstenaars tonen de lakenvelder op het doek, en ook komen veel 'gebruikers' van het ras aan het woord, over de producten van het rund, en over de lakenvelder in natuurbeheer, in educatie en in de zorg.

Het boek is te bestellen via de webshop van Roodbont.


(Bron foto: De cover van het nieuwe boek)