Nieuws

De MBO Challenge Voedselverspilling 2022–2023 gaat van start

Bron foto: SpeedKingz, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    MBO Challenge Voedselverspilling
  • Interessant voor
    Onderwijs, bedrijven, organisaties
Bekijk de bronnen
De MBO Challenge Voedselverspilling gaat voor de vierde keer van start. Onderwijsinstellingen, bedrijven of organisaties kunnen zich inschrijven. Aanmelden kan tot 15 oktober 2022.

Heb je nog geen challenge maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een challenge indienen of mogelijk heeft de organisatie een match voor je.

De aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling wordt steeds groter. Verspilling is niet alleen een probleem van de horeca en de voedingsindustrie, ook de specialisten in marketing, productontwerp en design zijn nodig om dit ‘wicked problem’ te helpen oplossen.

Wat houdt de MBO Challenge Voedselverspilling in?

Bij de MBO Challenge Voedselverspilling werken studententeams tot 15 maart 2023 aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Een deskundige jury beoordeelt de ingediende cases. Genomineerde teams worden uitgenodigd voor de finale. In april 2023 vindt het eindevent plaats, de datum wordt nog bepaald.

Aanmelden scholen
Aanmelden bedrijven

Kick-off MBO Challenge Voedselverspilling

Het kick-off event vormt de start van de challenge! Het event vindt digitaal plaats op woensdag 5 oktober om 16.00 uur en is via een Microsoft Teams verbinding te volgen. Vragen over de challenge? Tijdens de kick-off komen diverse onderwerpen aan bod zoals het programma van de challenge, overzicht van data, een korte introductie van de DOON Design Thinking Methode en nog veel meer. Check onderstaande link en meld je gelijk aan!

Aanmelden Kick-off event

Lesbrieven en kennisbank

Meer weten over het thema Voedselverspilling? We hebben o.a. lesbrieven over voedseltransport en -verwerking, voedsel verbouwen en voedselverspilling in de horeca. Ook is er een nieuwe lesbrief gereed:Impact Meten. Hoe maak je verspilling meetbaar? Wat bereik je precies als je een reststroom herintroducteerd in de voedselketen? Pas de lesbrieven toe in de klas en verrijk de kennis over het voorkomen van voedselverspilling.

Verder vind je op deze pagina de kennisbank. Groen Kennisnet heeft deze kennisbank voor je gemaakt. Deze kennisbank is een zoekbox waar je interessante en actuele informatie vindt over voedselverspilling.

Zero Food Waste Challenge 2022

De projectorganisatie werkt deze editie samen met de Zero Food Waste Challenge die vanuit de hbo-instellingen wordt georganiseerd. Alle kennissessies zijn opengesteld voor iedereen (hbo en mbo-docenten, studenten, geïnteresseerden) waardoor de kenniscirculatie op dit thema steeds groter wordt.

Meld je als docent, student of geïnteresseerde aan voor deze kennissessies bij Has Hogeschool van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling over zero food waste. De eerste masterclass start op 13 september 2022.

Bekijk hier alle topics

Winnaars voorgaande edities

Alles weten over de challenge 2021-2022? Je vindt hier de filmpjes van de winnende ideeën van voorgaande edities en impressies van de finale-events. Bekijk alle inzendingen van alle teams van alle edities via deze YouTube playlists.