Nieuws

De MBO Challenge Voedselverspilling 2023–2024 gaat van start

Samenvatting
  • Onderwerp
    voedselverspilling, voeding, mbo challenge
  • Interessant voor
    onderwijs, bedrijven, organisaties
Bekijk de bronnen
De MBO Challenge Voedselverspilling gaat voor de vijfde keer van start. Bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen, kunnen zich inschrijven tot 1 december 2023. Thema is "Werken aan een duurzaam voedselsysteem"

Het nieuwe thema biedt -naast het tegengaan van voedselverspilling- ruimte om breder te kijken naar het hele voedselsysteem. Van voedselproductie tot voedselconsumptie. Op diverse plekken in dit systeem is ruimte om te werken aan verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan:

  • voedselproductie (land- en tuinbouw en veehouderij),
  • voedsel(voor)bereiding (van groothandel tot horeca en thuisbereiding),
  • voedsellogistiek (van transport tot op- en overslag),
  • voedseltechnologie (innovatie in voedsel).

Maar denk ook aan nieuwe vormen van voedselproductie en -bereiding die ontstaan vanuit de eiwittransitie zoals precisie fermentatie.

Wat houdt de MBO Challenge Voedselverspilling in?

Bij de MBO Challenge Voedselverspilling werken studententeams tot maart 2024 aan voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties en denken na over innovaties die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Een deskundige jury beoordeelt de ingediende cases. Genomineerde teams worden uitgenodigd voor de finale. In april 2024 vindt het eindevent plaats, de datum wordt nog bepaald.

Aanmelden bedrijf

Wil jij werken met mbo studenten aan een verspillingsvraagstuk? Vind je het leuk om een aantal meetings de studenten te ontvangen op je bedrijf en ze te helpen met het vinden van een goede oplossing? Doe dan mee!

Via het aanmeldformulier stel je jouw bedrijfsopdracht open voor studenten.

Aanmelden school

Als docent schrijf je jouw school in als deelnemer aan de MBO Challenge Voedselverspilling.

Je geeft aan met hoeveel teams je meedoet. Ieder team bestaat uit 4 tot 6 studenten.

Heb je nog géén vraagstuk waarmee de teams aan de slag gaan. Geen probleem. Schrijf je toch alvast in. Jij en/of de studententeams hebben nog alle tijd om een bedrijf of organisatie te vinden.

Lesbrieven en kennisbank

Meer weten over het thema Voedselverspilling? We hebben o.a. lesbrieven over voedseltransport en -verwerking, voedsel verbouwen, voedselverspilling in de horeca en impact meten. Pas de lesbrieven toe in de klas en verrijk de kennis over het voorkomen van voedselverspilling.

Verder vind je onderaan op deze pagina de kennisbank. Groen Kennisnet heeft deze kennisbank voor je gemaakt. Deze kennisbank is een zoekbox waar je interessante en actuele informatie vindt over voedselverspilling.

Winnaar MBO Challenge 2022-2023

Lentiz LIFE College vmbo en mbo werd voor de 2e keer op een rij winnaar! Unaniem koos de jury voor FIBER UP van de studenten MBO voeding & kwaliteit/ technologie van het Lentiz College. De studenten hebben een oplossing bedacht voor de reststromen van amandelvellen voor opdrachtgever Royal Steensma B.V..

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Reactie winnaars MBO challenge 2022- 2023

Bron: MBO Challenge Voedselverspilling

Bekijk alle inzendingen van alle teams van alle edities via deze YouTube playlists.