Nieuws

De mooiste leermiddelen uit 2022

Vrouw achter laptop - khamkhor via Pixabay
Bron foto: khamkhor, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    leermiddelen
  • Interessant voor
    docenten in Groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Het nieuwe jaar 2023 is aangebroken. Een mooi moment om enthousiast met interessante leermiddelen aan de slag te gaan. Groen Kennisnet heeft vorig jaar een groot aantal leermiddelen uitgelicht. Hierbij een overzicht, zodat jij het nieuwe jaar met mooie materialen kunt beginnen.

In de meer dan 470.000 bronnen van de kennisbank zijn ook voor specifieke doelen ontwikkelde leermiddelen te vinden. Het afgelopen jaar heeft Groen Kennisnet deze regelmatig in het zonnetje gezet. Hierbij een overzicht van de leermiddelen die 2022 aan de kennisbank zijn toegevoegd..

Groen Kennisnet tipt de docent

Sinds eind 2022 maakt Groen Kennisnet het jou als docent in het groene onderwijs makkelijker. Met de rubriek "Groen Kennisnet tipt de docent" maken we diverse bronnen in de kennisbank toegankelijk. Op dit moment zijn er twee lessuggesties beschikbaar in deze rubriek. Wil jij de thema’s groenbemesters en strokenteelt in je les opnemen, bekijk deze tips dan.

Kringlooplandbouw

Wil jij meer aandacht besteden aan kringlooplandbouw? De praktijkclusters Agro en dier van CIV Groen hebben de e-module Kringlooplandbouw ontwikkeld. In deze module helpen voorbeelden van veehouders en onderzoekers je verder met vragen rondom kringlooplandbouw.

Wil je het thema eiwit van eigen land opnemen in je les en daarmee werken aan het verder sluiten van de kringloop. Kijk dan naar het onderwijsmateriaal die is ontwikkeld in het Kennis-op-Maatproject “Eiwit van Eigen Land”. Dit onderwijsmateriaal is gemaakt, getest en ontsloten voor het groene onderwijs.

Bodem

De bodem is de basis voor de Groene sector, ook voor de teelt van bollen. De bollenacademie heeft afgelopen jaar de digitale lesmodule BODEM ontwikkeld. Deze complete lesmodule is geschikt voor mbo- studenten en medewerkers van bloembollenbedrijven.

Droogte heeft grote invloed op de Groene sector. De bodem speel hierbij een essentiële rol. Wil je dit onderwerp meenemen in je les, kijk dan naar de Kennisfilm Droogte vanuit uit kennisverspreidingproject Boer bij Kennis van Aequator.

Hernieuwbare brandstoffen

Behandel jij hernieuwbare brandstoffen in je les? In februari 2022 heeft het platform hernieuwbare brandstoffen tien korte kennisclips gepubliceerd. Deze gaan over onderwerpen zoals koolstofreductie, biomassa, fermentatie en geavanceerde vloeibare brandstoffen en zijn beschikbaar in net Nederlands en Engels. De kennisclips zijn te vinden via de Groen Kennisnet wiki.

Visserij

Voor de visserij is de site vistikhetmaar.nl een rijke bron voor lesmateriaal. In september 2022 verscheen een nieuwe lesmodule met als thema aquacultuur. Deze module neemt je mee in de wereld van de aquacultuur. Het behandelt de geschiedenis en het belang van de aquacultuur en geeft inzicht in de rol die aquacultuur in de Nederlandse visproductie speelt.

Food

Sinds het studiejaar 2018/2019 vindt jaarlijks de mbo-challenge voedselverspilling plaats, met dit studiejaar de 4e editie. Op 20 maart vindt de finale en met prijsuitreiking plaats. Bij deze challenge hoort een aantal lesbrieven. Afgelopen zomer verscheen de nieuwe lesbrief “impact meten”. Behandel jij in je les voedselverspilling, neem dan zeker een kijkje bij de lesbrieven.

Basisonderwijs

Naast materialen voor het mbo en hbo vind je op Groen Kennisnet ook materialen voor het basisonderwijs. In 2022 werd de collectie aangevuld met de leermiddelen Bio-diversi-WAT?! en Smaakwereld.

Startpagina leermiddelen

Natuurlijk houdt Groen Kennisnet je in 2023 ook op de hoogte van nieuwe leermiddelen uit de Groene Sector. Op de startpagina leermiddelen vind je een overzicht met nieuw leermateriaal, agenda-items en de ontwikkelingen van onze wiki pagina.