Nieuws

De mythes van puur en gezond

Wat is puur voedsel? Is dat voedsel zonder chemicaliën, E-nummers of suiker? Is biologisch voedsel puur en gezond? Voedingsmagazine zet feiten op een rij aan de hand van vijf stellingen. Zelfs een banaan bevat van nature chemicaliën en E-nummers.

Alles bestaat uit chemicaliën, zo legt Voedingsmagazine uit als reactie op de eerste stelling dat puur vrij is van chemicaliën- en E-nummers In het artikel 'Wat is puur'. Ook biologische producten bevatten chemicaliën en sommige van die chemicaliën hebben ook een E-nummer. Zelfs een banaan, waaraan niets is toegevoegd, bevat chemicaliën en E-nummers. Meer informatie vind je in de factsheet E-nummers van het Voedingscentrum

Onbewerkt

Een andere stelling is dat puur en onbewerkt voedsel zoals groente en fruit gezond zijn. Natuurlijk zijn onbewerkte groenten en fruit misschien puur, maar dat betekent niet dat ze ook altijd gezond zijn. Wilde amandelen bijvoorbeeld, bevatten cyanide of blauwzuur. Pas na kruising en selectie zijn er soorten ontstaan die je veilig kunt eten.

Biologisch

Ook voor biologisch geteelde producten geldt niet dat die per definitie gezonder zijn dan regulier geproduceerde producten. Nederlanders zijn over het algemeen zijn bang ziek te worden door verontreinigingen of resten van bestrijdingsmiddelen, maar die angst is niet terecht, aldus het Voedingsmagazine. De gezondheidsrisico's van een ongezond voedingspatroon is hoger dan van niet biologisch eten.

Suiker

En puur natuur is - anders dan mensen soms denken - niet zonder suiker of zout. Honing bijvoorbeeld bestaat voor 80% uit suiker. Ook andere producten bevatten suiker. Maar er is een brede consensus dat minder toegevoegd suiker of zout gezonder is.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(6)