Nieuws

De plataan: 'wie kent hem niet'

De plataan, 'wie kent hem niet': de hoge boom met zijn afbladderende of afschilferende schors. In Boom in Business wordt deze 'ideale schoonzoon' met 'koninklijke uitstraling' in het zonnetje gezet.

De plataan, zo meldt de auteur van het artikel De plataan: de ideale schoonzoon - Het geslacht Platanus, komt overal voor in Europa en 'heeft zijn stempel gedrukt op de samenleving'. Boom in Business: 'Ook in Nederland bespeur je de plataan overal, want als hij een mens was geweest, was hij ondanks wortelopdruk hier en daar de ideale schoonzoon'.

Knuffelboom

Zo’n ideale schoonzoon met koninklijke uitstraling is wellicht de plataan op een landgoed in Slikkerveer (gemeente Ridderkerk). In het artikel Adellijke knuffelboom op Zuid-Hollands landgoed vertellen boombeheerders over de geschiedenis van één boom van 150 jaar oud die bovendien lievelingsboom was van de dochter van de jonker. Het betreft hier een oosterse plataan, de Platanus orientalis. Van deze plataan worden in het meer recente Boom in Business-artikel meerdere cultivars/species beschreven.

Hybride: orientalis + occidentalis

Denk aan de 'schitterende' Platanus orientalis var. Insularis, gevonden op Kreta (insularis: 'op een eiland groeiend'). Of aan de cultivar Platanus orientalis 'Mirkovec' – vrij onbekend, in 1955 geselecteerd en 'eigenlijk een soort dwergvorm'. Naast de oosterse platanen, komen diverse westerse platanen -Platanus occidentalis– aan bod. En verder nog diverse ondersoorten/selecties van de hybridesoort Platanus x hispanica. Boom in Business noemt deze hybridesoort de bekendste, ontstaan uit een kruising tussen Platanus occidentalis en P. orientalis.

Zes natuurlijke soorten over

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de plataan: twee jaar geleden was de boom ook al in het nieuws als Boom van het jaar. Zie vakblad Groen: De Plataan: boom van het jaar. Hierin is te lezen dat het aantal soorten tegenwoordig waarschijnlijk een stuk geringer is dan in het Tertiair (65 tot 20 miljoen jaar geleden). Heden ten dagen zijn er zes soorten die van nature voorkomen. Naast de Platanus orientalis en P. occidentalis zijn dat: P. racemosa, P. wrightii, P. Mexicana en P. Kerrii. Sommige taxonomen, meldt Groen nog, zien bepaalde ondersoorten van de P. orientalis overigens aan voor afzonderlijke soorten.

In Groen en Boom in Business is verder van alles te lezen over verschijningsvormen, toepassingen kwekerijgeschiedenis en bijzondere exemplaren.


(Bron foto: Pixabay)