Nieuws

De praktijk in de klas met Virtual reality

virtual reality - Tumisu via Pixabay
Bron foto: Tumisu, pixabay (Pixabay License)
Gaan jouw studenten ook het liefst aan de slag met concrete praktijksituaties? De nieuwe Virtual reality (VR) modules, ontwikkeld voor praktijkclusters Agro en Dier van CIV Groen, bieden nu de mogelijkheid om dit in de beschermde omgeving van de klas te doen. De modules en docentenhandleidingen zijn te vinden op Groen Kennisnet.

De VR-modules zijn ontwikkeld voor mbo studenten richting dier en agro. Veel van deze studenten zijn doeners en aanpakkers. Lange leestukken, grote online cursussen en webinars zijn meestal niet aan hen besteed. Met de nieuwe VR-modules kunnen zij direct aan de slag met korte situatiegerichte uitdagingen.

In de modules werken de studenten aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze oefenen concrete situaties, zoals een gesprek met pa over de overname van het bedrijf, het omgaan met klanten in het loonwerk of het overzetten van biggen. Deze situaties zijn in een klasomgeving niet makkelijk te oefenen. De door Aeres Tech Productions nieuwontwikkelde VR-modules bieden nieuwe praktijkgerichte mogelijkheden voor docenten en studenten.

De Virtual reality modules

In de VR-modules staan geen ellenlange teksten of ingewikkelde filmpjes, maar directe bedrijfssituaties. Je kunt de modules volgen op een laptop, mobiel of een VR-bril. In korte situaties op bedrijven nemen de modules de studenten mee in keuzeprocessen in de diverse vakgebieden. De studenten moeten de goede keuzes maken om het juiste eindresultaat te bereiken. Want wat zij doen heeft direct gevolgen voor het verloop van de module.

Er zijn op dit moment drie VR-modules gereed. Twee van de modules zijn gericht op bedrijfsovername binnen het melkveebedrijf. De student gaat in gesprek met pa en de buren en leert hoe hij door een goede voorbereiding samen met de gesprekspartner verder komt. De derde module is ontwikkeld voor de Agro omgeving. Hierin leert de student om te gaan met negatieve situaties op de werkvloer.

Aan de slag met Virtual reality

Virtual Reality, een nieuw tool in de gereedschapskist van de docent. Dat hoeft niet altijd met een dure VR-bril, maar kan ook gewoon op de laptop of op een mobiel met een VR-houder van enkele euro’s. Bij de VR-omgeving zijn korte docentenhandleidingen beschikbaar. De handleiding kan je helpen om zowel bij LOB opdrachten als tijdens de vakgerichte lessen met deze onderwerpen aan de slag te gaan.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de trekkers van CIV-Groen.

Miriam van Bree (Agro) en Cor Duim (Dier)