De smaak van kaas
Of kaas lekker is, is een vraag die je niet objectief kunt beantwoorden. Het hangt sterk af van je persoonlijke smaak. De een houdt van jonge kaas terwijl een ander liever een pittigere kaas heeft. Maar je kunt kaas ook technisch en dus wat objectiever beoordelen zoals de Bond van BoerderijZuivelbereiders jaarlijks doet. Die beoordeelt kaas volgens vooraf vastgestelde normen, schrijft vakblad de Zelfkazer. Goudse boerenkaas bijvoorbeeld is een aromatisch product. De kaas is niet zuur, zout en bitter en mag ook geen bacteriologische afwijkingen hebben.
Jonge en oude kaas
In een ouder artikel over de smaak van kaas, legt het vakblad uit wat het verschil is tussen jonge en oude kaas. Jonge kaas heeft hooguit 4 tot 10 weken gelegen terwijl oude kaas bijna 9 tot 12 maanden gelegen heeft. Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak.
Vier smaken
Bij de beoordeling van kaas zijn er vier smaken die een rol spelen: zout, zuur, zoet en bitter, zo legt het vakblad uit in het artikel 'Is deze kaas lekker?'. Die smaken proef je met je tong. Zoet proef je voorop de tong. De smaakpapillen voor zuur zitten wat meer aan de achterzijkant van je tong. De bittere smaak proef je aan de achterkant van de tong.
Sommige smaken moet je ruiken zoals een gassige smaak, die ook wel stalsmaak wordt genoemd, en een gistige smaak. Die gassige en gistige smaak wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan lactobacillen. Een ranzige geur kan ontstaan door aanwezigheid van het enzym lipase dat vet splitst. Je kunt die geur ook tegenkomen bij oude boter.
(Bron foto: Shutterstock)