Nieuws

De teeltmanager van de toekomst teelt op afstand

Er is een nieuwe lesmodule ontwikkeld: ‘Telen op afstand’. Een combinatie van plantkunde en techniek. De experts van het CIV T&U hebben dit ontwikkeld. Uit het bedrijfsleven zijn Delphy, LTO Groeiservice en HVB Technologys betrokken en vanuit het onderwijs Hogeschool InHolland, Prinsentuin en Lentiz. Samen hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van deze lesmodule.

In de lesstof komen alle aspecten van digitalisering in de (glas)tuinbouw aan de orde. Docenten kunnen de module gebruiken om de basisstof te verruimen. Leerlingen kunnen 'Telen op afstand' kiezen als profiel- of keuzedeel.

Plantkunde en techniek

Teelt aansturen, terwijl je zelf niet aanwezig bent op de teeltlocatie. Het kan. En dat is erg handig bij bijvoorbeeld projecten in het buitenland of bij een grootschalig bedrijf met meerdere locaties.

Op zo'n moment moet de teeltmanager natuurlijk wel kennis hebben van de meet- en regeltechnieken die daarvoor kunnen worden gebruikt. En moet hij of zij de metingen en observaties die de techniek aanlevert, kunnen analyseren en interpreteren. Om vervolgens op basis van die gegevens interventies te kunnen doen en de groei van de gewassen te kunnen stimuleren. Telen op afstand is dan ook een interessante combinatie van plantkunde en techniek.

(Bron: BP Nieuws)