De trekker: hoeveel kost hij?
Aanschafprijs
Ongeveer eenderde van de trekkerkosten per uur bestaat uit afschrijving. Een lagere aanschafprijs leidt dus tot een behoorlijk lagere uurprijs. Dit kan door een goedkoper merk te kiezen, maar ook door goed te onderhandelen met de dealer. In de trekkertesten en tabellen van het vakblad LandbouwMechanisatie wordt uitgegaan van de catalogusprijs. De werkelijke aanschafprijs zal meestal lager zijn.
Brandstofverbruik
De dieselkosten maken ook ongeveer eenderde van de uurkosten uit. Het loont dus om een zuinige trekker aan te schaffen. Dit zal niet de goedkoopste trekker zijn. Er moet dus een afweging gemaakt worden. Het brandstofverbruik is ook afhankelijk van de zwaarte van het werk.
Onderhoud en reparaties
De kosten van onderhoud zijn relatief gering, zo'n 2,2 procent. Voor de kosten van reparaties is wel een gemiddelde te geven, maar dat zegt weinig over de werkelijke kosten die de gebruiker kan verwachten. Bij een groot mankement lopen de kosten snel op. Van de meeste trekkers is wel bekend wat de 'pechonderdelen' zijn.
Trekkerkeuze
Voor iedere boer zal de keuze voor een trekker anders zijn. Dit hangt af van de kosten, maar ook van het aantal werkuren en de zwaarte van het werk. Om inzicht te krijgen in de kosten, kunt u de werkelijke kosten bijhouden. Deze gegevens kunnen helpen bij de aanschaf van een nieuwe trekker.
(Bron foto: Thinkstock)