Nieuws

De varkenshouderij als formule 1-race

Op 29 november maakten 75 varkenshouderijstudenten van diverse mbo- en hbo-instellingen kennis met de rol van technologische innovaties en big data in de bedrijfsvoering.

Op 29 november organiseerde VarkensNET in samenwerking met CIV agri & Food meetingpoint varkenshouderij een studiedag voor studenten varkenshouderij. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de bedrijven die meewerkten aan deze dag. Tijdens deze dag stond het thema ‘big data in de varkenshouderij’ en hoe daar mee om te gaan centraal. In totaal kwamen er 75 studenten van diverse mbo- en hbo-instellingen naar de locatie van VPO (Vakkundig Personeel Oirschot) in Oirschot.

Skype

Alfons van den Belt heette de studenten kort welkom namens VarkensNET. Daarna startte Kees van Aar van VPO als 1e inleider en gaf een korte schets van het varkensbedrijf waar we op bezoek waren. Na een enorme brand is een groot gedeelte van het bedrijf opnieuw opgebouwd en is er veel aandacht gegeven aan brandveiligheid. Na die brand is het bedrijf begonnen met de TN70 zeugen. Het varkensbedrijf werd heel zichtbaar gemaakt met een digitaal bedrijfsbezoek. Een medewerker in de stal liep met een camera rond. In de zaal konden de studenten via Skype meekijken en vragen stellen aan de medewerker over zaken die ze zagen in de stallen. Dit soort digitale bezoeken kunnen ook op grote afstand georganiseerd worden.

Big data

Marc Cox van AgriSyst, gebruikte in zijn inleiding de formule 1 als beeld voor de varkenshouderij. Alles moet kloppen in de formule 1, maar dit moet in de varkenshouderij ook. Vergelijk het varken met de raceauto, de voeding als de brandstof en de ondernemer als de chauffeur. Tijdens de race komt er continue heel veel data beschikbaar. Het is aan de ondernemer om die data op de juiste manier te interpreteren en dan de juiste conclusies te trekken en dan te handelen. ’s Middags in de workshop kwam Cox hier steeds op terug. Studenten ervaarden hoe ingewikkeld het is om steeds de juiste conclusies uit big data te trekken.

High tech

Roy Strikkeling, marketing manager bij Topigs Norsvin gaf in zijn inleiding aan dat varkenshouder tegenwoordig ‘High Tech’ is. Topigs Norsvin is de 2e varkensfokkerij organisatie ter wereld en in 54 landen actief. Zie het varken als de motor of auto in de formule 1 race, gaf Stikkeling de studenten mee. Dat betekent dat het varken duurzaam en sterk moet zijn en bestand tegen alle omstandigheden.
Tijdens de workshops werd dit verder uitgewerkt. Met diverse beelden en fimpjes zagen studenten de verschillende productieomstandigheden in de wereld. Dan wordt ook duidelijk hoe enorm veel data de fokkerijorganisaties gebruiken om de fokwaarde van varkens vast te stellen.

Varkensvoer

Henk van Kuyk van de Heus maakte in een korte schets over het bedrijf duidelijk hoe internationaal De Heus produceert en voor diverse diersoorten voer maakt. Daarna ging van Kuyk dieper in op de brandstof (het voer) voor de varkens. Als voorbeeld van een moderne hoogproductieve zeug werd de TN70 zeug genomen. Van Kuyk stond bij diverse aspecten stil om zo’n hoog productieve zeug zo optimaal mogelijk te voeren.

In de workshop deden de studenten een wedstrijd. Ze kregen diverse humane voedingsmiddelen te zien. De vraag was welke restproducten die allemaal opleveren die weer door de varkenshouderij tot waarde gemaakt worden. Daarna werden de producten centraal besproken.

De presentaties van de studiedag zijn vrij beschikbaar.

(Bron foto: Alfons van den Belt)