Nieuws

De week van de schooltuin

met de handen in de grond - Rommel Diaz via Pixabay
Bron foto: Rommel Diaz, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    schooltuinen
  • Interessant voor
    docenten basisonderwijs
Bekijk de bronnen
Het is deze week de week van de schooltuin. Een week waarin de schooltuin in het middelpunt van de belangstelling staat. Met het lesmateriaal ‘De schooltuin: een jaar rond met je handen in de grond’ besteed ook jij aandacht aan de schooltuin in jouw klas.

De week van de schooltuin is een initiatief van de Alliantie schooltuinen en Jong leren eten. Tijdens deze week brengen zij samen met leerkrachten en ondersteuners de schooltuin onder de aandacht. Op een laagdrempelige manier kunnen álle scholen zo kennismaken met de waarde van de schooltuin.

Het jaar rond met je handen in de grond

In 2020 brachten de makers van ‘de Nieuwe Wildernis’ en ‘de Wilde stad’ de film ‘de Schooltuin een jaar rond met je handen in de grond’ uit. In deze film volg je een jaar lang 8 en 9-jarige kinderen die hun eigen groente, fruit en bloemen verbouwen.

Aan de hand van fragmenten uit deze film maakte IVN natuureducatie het lespakket ‘de Schooltuin een jaar rond met je handen in de grond’. Dit pakket bestaat uit zes lessen, die als serie of afzonderlijk aangeboden kunnen worden.

De lessen, bedoeld voor de groepen 4, 5 en 6 van de basisschool, behandelen onderwerpen zoals de verspreiding van zaden, bodemleven en eten uit de moestuin. Het lesmateriaal met uitgebreide docenthandleiding en filmfragmenten is gratis online beschikbaar.