Nieuws

De wiki duurzame bedrijfsovername, onmisbaar voor het groene beroepsonderwijs!

Samenvatting
  • Onderwerp
    bedrijfsopvolging, bedrijfsovername, lesmateriaal, onderwijs, bedrijfsoverdracht
  • Interessant voor
    docenten
Bekijk de bronnen
In de wiki-omgeving van Groen Kennisnet zijn wiki’s te vinden met de meest uiteenlopende onderwerpen. Een groot deel van deze wiki’s is goed te gebruiken in de klas. De wiki duurzame bedrijfsovername is geüpdatet en staat daarom nu in de schijnwerpers.

De wiki Duurzame bedrijfsovername richt zich grotendeels op de zachte kant van de bedrijfsovername. Deze kant wordt zowel in de praktijk als in de klas onderschat en kan lastig bespreekbaar zijn. De wiki bekijkt de bedrijfsovername vanuit drie kanten: familie, bedrijf en eigendom.

Familie

Een bedrijfsovername in de groene sector kenmerkt zich vaak door een overname binnen de familie. Hierdoor hebben de partijen verschillende rollen ten opzichte van elkaar. Bij het onderdeel familie wordt niet alleen gekeken naar de overdrager en overnemer, maar ook de partners, broers en zussen en schoonfamilie. Daarnaast besteed de wiki aandacht aan het wonen en het voeren van échte gesprekken.

Bedrijf

Het onderdeel bedrijf richt zich op de ondernemingsvormen, bedrijfsstrategie en overnamesom. De factoren die een rol spelen bij de keuze van een rechtsvorm komen aan bod. Bij het bepalen van de overnamesom is er aandacht voor de bedrijfseconomische waarde, marktwaarde en emotionele waarde.

Eigendom

Bij eigendom en eigenaren wordt gekeken naar de geschiktheid van de ondernemer. Welke competenties heb je nodig om ondernemer te zijn, welke verschillen zijn er tussen de generaties. Hoe is het voor de overdrager? Waar loopt hij tegen aan bij het loslaten van het bedrijf? Elkaar begrijpen en kennen is nodig voor een succesvolle overname.

De wiki in de les

Er wordt gebruik gemaakt van casussen, wat het levendig en praktisch maakt. Het spreekt studenten aan. Ook bevat de wiki overwegingsvragen en opdrachten. Doordat de bedrijfsovername van verschillende kanten wordt belicht, kunnen ook niet-bedrijfsovernemers in een klas een waardevolle bijdrage leveren en is het ook voor hen nuttig. Zij zullen mogelijk later vanuit een rol als erfbetreder of adviseur te maken krijgen met bedrijfsovername.

De wiki sluit af met teaching cases en tools & naslagwerken. De teaching cases zijn zeer uitgebreide casussen mét opdracht waar alle aspecten van een bedrijfsovername in terugkomen.

Omdat het materiaal op Groen Kennisnet vrij beschikbaar is voor iedereen, kan de wiki ook heel goed gebruikt worden tijdens een echte bedrijfsovername. Een mooi naslagwerk voor studenten na hun studie. De wiki wordt momenteel nog steeds doorontwikkeld. In de gaten houden dus!

De wiki Duurzame bedrijfsovername is één van de wiki’s die beschikbaar is op Groen Kennisnet. In september 2022 hield Groen Kennisnet een webinar over de mogelijkheden van wiki’s in de klas. Wil jij hier ook meer over weten, kijk het webinar dan terug via deze link.

(Bron foto: wiki duurzame bedrijfsovername)