Nieuws

De zorg voor paarden tijdens warme dagen

paard onder de douche - alexnika via Istock
Bron foto: alexnika, Istock (Istock licentieovereenkomst voor content)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Verzorging van paarden met het warme weer
  • Interessant voor
    paardenhouders
Bekijk de bronnen
Tijdens de warme zomerse dagen hebben paarden aandacht nodig. In het KWPN magazine artikel 'Protocol extreme weersomstandigheden: Is hitte een probleem voor paarden?' vind je tips en adviezen die je helpen je paarden door het warme weer te krijgen.

In 2017 heeft de Werkgroep Gezondheid van de Sectorraad Paarden in overleg met bij de SRP aangesloten organisaties en andere betrokkenen een ‘Protocol Extreme Weersomstandigheden voor Paarden' ontwikkeld. Dit protocol is een soort nationaal hitteplan voor de paardensector. Het protocol geeft betrokkenen handvatten om problemen tijdens extreme weersomstandigheden zoals hitte te voorkomen.

Daarvoor is het belangrijk te weten wanneer hitte voor paarden een probleem wordt. In het artikel 'Protocol extreme weersomstandigheden: Is hitte een probleem voor paarden?' wordt dit uitgebreid besproken aan de hand van de comfortzone van het paard, kenmerken van hittestress en de effecten van zweten op het paard.

Daarnaast gaat het artikel ook in op de regelgeving voor transport en evenementen bij warm weer. Het artikel sluit af met praktische tips om paarden te voorzien van schaduw in de wei en paddock en behandelingsstappen wanneer het paard wel te maken krijgt met hittestress.