Deense melkveehouder in wurggreep
In 2001 emigreerde het echtpaar Van Roekel, met hun tweejarig dochtertje, naar Denemarken om er een melkveebedrijf over te nemen. Met 100 hectare en 100 koeien zagen ze kansen in het bedrijf. 'Genoeg om van te leven zonder vreemde arbeid'.
Wurggreep
De financiers zetten het ondernemersechtpaar onder druk om uit te breiden en te investeren. Maar Jacqueline en Henk Van Roekel willen dat niet, ze willen de kosten reduceren. Het bedrijf loopt immers goed en is groot genoeg. In 2007 haalt een bank hen over om over te stappen op een goedkopere lening. De papieren worden onder tijdsdruk getekend. Pas daarna blijkt dat aan die nieuwe lening rente- en valutaswaps vastzitten. De bank speculeert daarbij met het schuldbedrag. Wanneer de rente of valutakoers daalt, moeten de ondernemers het verschil bijpassen. Ze komen in een wurggreep van de bank.
Faillissement
Vakblad Melkvee besteedt in het artikel 'Melkkoe van de Bank' uitvoerig aandacht aan het proces waarin het ondernemersechtpaar terechtkomt. In het voorjaar 2013 besluiten ze via een slimme constructie op een faillissement af te koersen, zodat een curator de financiële problemen over moest nemen. In augustus werd hun boerderij overgenomen door een boer uit de buurt. Het gezin huurt het woonhuis nu van de nieuwe eigenaar.
Boek
Jacqueline van Roekel heeft al haar ervaringen opgeschreven in een persoonlijke roman getiteld 'Luchtbel'. 'Er is ons onrecht aangedaan,' zo zegt ze 'Dat wil ik aan de kaak stellen. Ook voor anderen die daar nu in zitten en mee tobben.' Naast een roman beschrijft ze haar ervaringen op haar eigen weblog, facebookpagina en twitteraccount.
Al eerder besteedden vakbladen aandacht aan de moeilijkheden waarmee veehouders in Denemarken te kampen hebben, zoals in Melkvee: 'Crisis in Denemarken suddert door' en in Pig Business: 'Knappende luchtbel nekt Deense veehouder'.
(Bron foto: Uitsnede boekomslag)