Nieuws

Demo inschuren: van stortbak tot hallenvuller

Aardappelwereld magazine spreekt van een unieke Aardappeldemodag. Dit vanwege het feit dat er vijf 'toonaangevende merken inschuurlijnen te zien waren' die bovendien een live demonstratie gaven.

'Ondanks de natte veldomstandigheden', meldt Aardappelwereld in het artikel Vijf inschuurlijnen uitgelicht, 'bleven volle kippers het erf opkomen'. Op de in Westmaas gehouden demodag, augustus jongstleden, demonstreerden Climax/AVR, Miedema, Grimme, Bijlsma Hercules en Visser inschuurlijnen. In het artikel wordt stilgestaan bij diverse specificaties, prestaties en (nieuwe) technische snufjes.

Hydrauliek

Zo komt betreffende AVR onder meer hydrauliek ter sprake, toegepast in een stortbak en duo(verleng)band. De bunkerbodemmat in de stortbak wordt aangedreven met elektro-hydrauliek in plaats van met een elektromotor (welke snel gaat smoren als de bunker wordt volgestort: veel warmteontwikkeling en elektrakosten). Voor de duoband is de krik hydraulisch in plaats van mechanisch: meer bedieningsgemak, waardoor gebruikers sneller geneigd zijn valhoogtes tussen duoband en hallenvuller te optimaliseren.

Ook Grimme werkt (uitsluitend) met hydrauliekmotoren, ook als aandrijving van de rollen die zijn aangebracht in de stortbak voor het reinigen en uitsorteren van aardappels. De bak is standaard uitgerust met zes rollen, maar kan worden uitgebreid met een extra rollenset voor uitsortering van een extra maat. Daarnaast toont Grimme onder meer een stortbak met 'airbag-landing' en een voor haar nieuw product: een grond-/transportband.

Schoon werken

Voor Bijlsma Herculus staat alles in het teken van reiniging meldt Aardappelwereld. Zo is de reinigingsunit van een stortbak uitgerust met een aantal ellipsvormige reinigingsrollen: steentjes, kluitjes en kriel gaan beter uit de productstroom. Dit is bij alleen gladde rollen niet het geval. Ook ten aanzien van de machines zelf is aan reiniging gedacht. Denk aan het wegwerken van schakelkasten en leidingen van de transporteur. Of aan de hallenvuller die voldoet aan de voedselveiligheidseis Food Grade: de transportband is gemaakt van rubber én pvc; het rubber geeft trekkracht en souplesse, het pvc maakt de band goed reinigbaar en laat weinig deeltjes los.

Maatwerk

Bij de merken Miedema en Visser veel aandacht voor op maat werken, respectievelijk onder het mom van respectievelijk 'smart solutions' en 'custom building'. Zo laat Visser een stortbak zien waarvan de productafvoerband in de lengterichting is verkort (maakt plaatsen duoband of hallenvuller veel makkelijker) en een hallenvuller met een heel kort onderstel voor een zo groot mogelijke oversteek.

Miedema demonstreert een model overlaadcombinaties, vooral voor grotere telers die afland leveren is dat een maatoplossing: voor hen kost transport met kippers (naar vergelegen fabrieken of opslagloodsen) niet alleen veel tijd, maar het geeft bijvoorbeeld ook modder op de weg. Aardappelwereld: 'Met een overlaadcombinatie kun je de grond al voor het wegtransport zoveel mogelijk uit het product halen en achterlaten op de plek waar het vandaan komt'.

Voorgaande is een greep uit de gedemonstreerde inschuurmachines. Zie het artikel in Aardappelwereld voor een volledige beschrijving. En zie het recent gelanceerde Groen Kennisnet-dossier Aardappelbewaring voor informatie over de laatste stap in het proces, waarin inschuren een belangrijke rol speelt.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(1)