Nieuws

Diepvriessperma van zeldzame konijnenrassen levert nakomelingen

Ingevroren konijnensperma dat is opgeslagen in de genenbankcollectie, kun je gebruiken voor inseminatie. Het biedt perspectief voor het in standhouden van zeldzame konijnenrassen.

Een inseminatieproef toont aan dat het mogelijk is om nakomelingen te verwekken van ingevroren sperma van konijnen uit de genenbankcollecties van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Het opgeslagen sperma levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het lange-termijnbehoud van de diversiteit van zeldzame konijnenrassen. Deze rassen van Nederlandse oorsprong hebben een unieke genetische en cultuurhistorische waarde.

Sperma

In 2014 is sperma ingevroren van de meest zeldzame Nederlandse konijnenrassen (CGN rapport 32). In 2015 is daarvan in een inseminatieproef het bevruchtend vermogen onderzocht. Daarbij bleek hoe hoger de beweeglijkheid van het sperma na ontdooien, hoe hoger het drachtigheidspercentage (CGN rapport 36).

Drachtig

Ruim de helft van de voedsters werd drachtig van het diepvriessperma. Ter vergelijking is een deel van de voedsters geïnsemineerd met vers sperma. Zoals verwacht leverde dit een hoger drachtigheidspercentage. Het aantal jongen per worp lag voor beide spermasoorten tussen de zeven en acht.

(Bron foto: Wageningen UR)