Nieuws

Dierenbescherming: herken de signalen van een verminderde zorg voor dieren

De Dierenbescherming heeft een signalenkaart gemaakt voor sociale hulp- en dienstverleners. De organisatie ziet een belangrijke rol weggelegd bij de sociale hulp- en dienstverleners omdat zij achter de voordeur komen bij mensen in nood, waar vaak ook dieren in nood kunnen zijn.

Helpdesk Hulpverleners

Met het verspreiden van de signalenkaart wil de Dierenbescherming aandacht vragen van de hulpverleners om breder te leren kijken en zo actiever te kunnen signaleren en handelen juist daar waar het dierenwelzijn in gedrang komt. Zo hopen ze niet alleen dat er sneller ingegrepen wordt, maar dat er ook leed wordt voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Voor advies en overleg kunnen hulpverleners de Dierenbescherming bereiken via de Helpdesk Hulpverleners.

Herken de signalen

Signalen van een verminderde zorg kunnen onder andere zijn:

  • Verminderde lichamelijke conditie van het dier: zichtbare verwondingen; te mager of juist te dik; moeite met zitten, liggen of gaan staan; onverzorgde vacht; te lange nagels of tanden;
  • Gedrag dier: angstig voor eigen baasje; schrikachtig; overdreven agressief of timide; plotselinge verandering in gedrag;
  • Gedrag eigenaar met dier: Onjuiste omgang met dier (bijv. ruw, gehaast, onverschillig); onthouding van nodige basisbehoeften zoals voeding en medische zorg; te weinig uitlaten van de hond.

Acute situatie of strafbaar feit?

Bij een acute situatie of voor het melden van een strafbaar feit zoals mishandeling of ernstige verwaarlozing, kan contact worden opgenomen met het landelijk meldpunt 144.

Ook kan er melding gedaan worden bij Meld Misdaad Anoniem. Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad.

(Bron foto: Dierenbescherming_signalenkaart)