Nieuws

Dierenwelzijn op vakantie 2014

Ook in het vakantieseizoen verdient dierenwelzijn de nodige aandacht. Dit jaar stipt het Dierenwelzijnsweb weer een aantal zaken aan, in willekeurige volgorde.

1. Overtollige huisdieren

De problematiek van overvolle asielen is een jaarlijks terugkerend onderwerp in de media. Voorafgaande aan de vakantieperiode blijkt menig huisdier plotseling overtollig. Mensen die hun dier wel houden, hebben soms moeite om hun dieren verantwoord onder te brengen, terwijl dieren mee op vakantie ook niet altijd een ideale oplossing is. Het LICG besteedt in een artikel op hun website aandacht aan deze problematiek.

2. Stierengevechten

Het nieuws dat de oude arena voor stierengevechten in Barcelona mogelijk wordt omgebouwd tot een moskee vestigde weer de aandacht op het verbod op stierengevechten in Catalonië. Dit verbod is overigens niet onomstreden gezien de pogingen van de Spaanse regering om het stierenvechten tot cultureel erfgoed te verklaren. Buiten Catalonië kun je in Spanje en in vele andere landen het gebruik nog volop aanschouwen. Toeristen blijven dit soort evenementen bezoeken en dragen daarmee bij aan het in stand houden daarvan.

3. Knuffelfarms

Wie verder weg gaat op vakantie kan in Afrika of Azië tegen het verschijnsel knuffelfarms aanlopen. Op deze ‘farms’ gebeurt ongeveer datgene wat de naam al doet vermoeden: toeristen worden in de gelegenheid gesteld om te knuffelen met jonge roofdieren en er mee op de foto te gaan. In Nederland voert onder meer Stichting Spots actie tegen deze praktijken.

4. Olifantenritjes

Toeristen in Thailand kunnen door het hele land ritjes maken met olifanten. De organisatie Traffic laat op basis van onderzoek weten dat veel olifanten die hiervoor gebruikt worden via Birma het land in worden gesmokkeld. Dit bedreigt de natuurlijke populatie. De gevangen jonge olifanten worden volgens Traffic ook nog eens op een barbaarse manier getraind.


(Bron foto: Wikimedia, Michael Gunther)