Dierenwelzijn op vakantie deel 3
1. Volksvermaak
Vechtende dieren vormen al duizenden jaren een attractie. Het verschijnsel is onuitroeibaar, ook in Nederland waar nog steeds illegale hondengevechten worden georganiseerd. Fatsoenlijke mensen laten zich hier uiteraard niet mee in, maar zodra dierengevechten in een folkloristische setting plaatsvinden lijkt het opeens niet meer zo’n probleem om daarbij aanwezig te zijn. De stierenrennen in Pamplona worden bijvoorbeeld op grote schaal door toeristen bezocht. Niet alle aanwezigen komen er goed vanaf. De sterfte onder de stieren is overigens altijd 100%. Wie elders in de wereld op vakantie gaat kan ook andere vormen van dierengevechten aanschouwen. Zo zijn kwartelgevechten volksvermaak in Afghanistan.
2. Beroerde dierentuinen
Wie toch op vakantie is in Afghanistan kan in Kabul ook een van de slechtst bekend staande dierentuinen bezoeken. Ook elders zijn echter omstreden dierentuinen of wat daar voor door moet gaan te vinden. Het Dierenwelzijnsweb berichtte al eerder over de Tijger Tempel in Thailand. De exploitanten van het complex claimen overigens dat er erg verantwoord met de dieren wordt omgegaan.
3. Hond in auto
Bij warm weer is de auto voor de hond een soort bakoven. De dieren lopen in een mum van tijd een zonnesteek op. Hoewel dit onderhand algemeen bekend mag worden verondersteld, is het bij warm weer elk jaar weer raak. Dierenbeschermingsorganisatie Peta heeft het probleem op geheel eigen wijze in beeld gebracht.
4. Dierenleed eten
Bij veel dierlijke producten worden regelmatig kritische kanttekeningen gemaakt met betrekking tot dierenwelzijn. Op vakantie kun je ook in aanraking komen met gerechten waarbij het verwerkte dier in kwestie mogelijk een minder goed leven of einde heeft gehad. Dierenbeschermingsorganisatie IFAW maakte een klein overzicht. Hondenvlees wordt hierbij niet genoemd maar is tot verdriet van velen in Aziatische landen voor sommige groepen nog steeds een delicatesse.
5. Overbelaste paarden en ezels
Onlangs was er een rel rondom mishandeling van een pony. Een zwaarlijvig persoon vond het nodig om op een kleine Shetland pony te gaan zitten. In vakantielanden is overbelasting van paarden in toeristensector schering en inslag. Paardenbeschermingsorganisatie Brooke International stelde een overzicht samen. De organisatie SPANA heeft een brochure uitgegeven met tips hoe aantasting van dierenwelzijn te herkennen.
Net als voorgaande jaren is bovenstaand overzicht weer niet compleet. Ongetwijfeld zal de toerist in binnen en buitenland nog veel andere misstanden tegenkomen. Misschien iets om te delen op Linkedin of Facebook.
(Bron foto: Wikimedia, Nick Hubbard)