Dierenwelzijnslessen voor basisscholen
Onafhankelijk lespakket
Bestaande lespakketten over dierenwelzijn zijn vaak geschreven vanuit de veehouderijsector of vanuit dierenbeschermingsorganisaties. Dit betekent vaak dat de informatie niet objectief is. Om dit te ondervangen is vanuit het GKC programma Dierenwelzijn het Kigo-project 'Dierenlessen voor de basisschool' uitgevoerd waarin voor basisscholen onafhankelijke lessen ontwikkeld zijn, die een link leggen tussen voedsel en voedselproducerende dieren. In samenwerking met de Dierenbescherming, Fontys Pabo Den Bosch, WUR Smaaklessen, ZLTO en OVC Educatieve dienstverlening heeft de HAS Hogeschool dit lespakket samengesteld.
Waarom dierenwelzijnslessen?
In vergelijking met andere dierenwelzijnslessen zijn de lessen onafhankelijk en objectief, kinderen kunnen zelf een mening vormen over dierenwelzijn. Ze krijgen algemene informatie over de biologie van productiedieren en hoe deze dieren gehouden worden. De diersoorten die aan bod komen zijn kip, koe, varken, geit, konijn, vis en honingbij.
De leerlijn vanuit de Domeinbeschrijving Dierenwelzijn is in de lessen verwerkt, en de lesdoelen sluiten aan bij de kerndoelen van het Ministerie van Onderwijs. Voor elk niveau (groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8) is er per diersoort een tweetal lessen te downloaden. De reeks start met een introductieles per niveau. Alle lessen kunnen los van elkaar gegeven worden. De lessen zijn gratis te downloaden via de website http://dierenwelzijnslessen.groenkennisnet.nl/. Voor meer actuele informatie kun je ook naar de Facebook pagina van de dierenlessen gaan.
Promotie op Animal Event
Op Animal Event (3, 4 en 5 mei in de Beekse Bergen) wordt rond de Boerderijpiste en het Boerenbond/Welkoop plein door studenten en medewerkers van de HAS Hogeschool aandacht besteed aan de dierenlessen. Kinderen kunnen een boerderijdierenquiz invullen en een verrassing winnen, waarbij verwezen wordt naar de dierenwelzijnslessen.
KIGO/2011/09-002
(Bron foto: Dierenwelzijnslessen)