Nieuws

Dikkere bomen tegen boomvandalisme

Boomvandalisme is een zorg voor groenbeheerders. Bomen worden soms zomaar vernield, langs uitgaansroutes bijvoorbeeld. Daders zijn niet bekend, de schade is moeilijk te verhalen. Het planten van dikke bomen helpt soms.

In 2015 werden in de gemeente West Maas en Waal in een paar keer 144 jonge bomen vernield. Een forse schadepost. De gemeente deed aangifte bij de politie, maar er was te weinig bewijs om de daders te kunnen achterhalen. Het is het eerste voorbeeld dat vakblad Boomzorg noemt in een artikel over boomvandalisme. Ook andere gemeenten hebben te maken met boomvandalisme. Vaak zijn het vooral jonge bomen die afgebroken worden, maar soms worden zelfs dikke bomen gesloopt.

Sociale controle

Bomen langs uitgaansroutes vormen een geliefd doelwit van jongeren. Maar het kunnen ook anderen zijn die bomen beschadigen. Bewoners bijvoorbeeld die vinden dat de gemeente de bomen bij hun huis flink moeten snoeien en soms zelf aan de slag gaan. Of het kan aanrijdschade zijn door auto's. In veel gevallen is de dader niet bekend. Dat is jammer want het het verhalen van de schade wordt zo lastig.

Sociale controle kan helpen om vandalisme te voorkomen. Zo noemt Wouter van de Lest van de gemeente Berg en Dal, dat er goede afspraken gemaakt zijn met een buurtteam en de politie. Bewoners voelen zich serieus genomen en houden een oog in het zeil.

Schade

Je kunt de schade verhalen, ook bij illegale kap. Zo laat Van de Lest, in het artikel 'Kan ik effe vangen' weten dat de gemeente twee keer schades van 1000 euro en een keer van 3500 euro heeft verhaald. Schade verhalen kan soms veel gesteggel met verzekeraars opleveren, zegt Ton Zuidervaart van de gemeente Beverwijk. Maar verzekeraars moeten gewoon opdraaien voor de schade aan gemeentelijke bomen, weet hij.

Zelfs als de dader niet bekend is, bij aanrijdschade bijvoorbeeld, kun je boomschade verhalen, zegt boomadviseur Ronald Wobben. Je kunt, na aangifte, de schade via het Waarborgfonds motorverkeer uitgekeerd krijgen.

(Bron foto: Doelbeelden)