Nieuws

Dilemma's voor boeren en boerinnen

Het ondernemerschap kent voor boeren en boerinnen veel uitdagingen. In het nieuwe programma ‘Onze boerderij’ bezoekt Yvon Jaspers oud-deelnemers van ‘Boer zoekt vrouw’ en laat zien met welke dilemma's ze geconfronteerd worden. Het ondernemerschap gaat niet vanzelf.

In het nieuwe programma 'Onze boerderij' laat Yvon Jaspers zien dat het ondernemerschap veel uitdagingen kent. In de eerste aflevering maakt boerin Agnes - een van de deelnemers van 'Boer zoekt vrouw' - hoe het stelsel van fosfaatrechten ervoor zorgt dat haar bedrijf in gevaar komt. "Als de situatie is, zoals die nu is," zegt ze, "is het einde 2018 einde verhaal voor het bedrijf."

Ze heeft met haar man Albert fors geïnvesteerd in het bedrijf dat ze overnam van haar ouders. Er is een nieuwe stal gebouwd en ze hebben ingezet op automatisering zodat Agnes het bedrijf kan runnen naast de zorg voor het gezin. Maar de regelgeving beperkt de beoogde uitbreiding van de veestapel. "Als we alles vooraf geweten hadden, waren we er niet aan begonnen," verzucht Albert.

Zwoegerziekte

Schapenhouder Jan op Texel heeft een ander probleem. Nadat bij zijn schapen de zwoegerziekte was geconstateerd, moest hij een keuze maken. Hij kon stoppen met het bedrijf, al zijn dieren afvoeren en een nieuwe zwoegerziekte vrije koppel aanschaffen, of zelf een zwoegerziekte vrije kudde opfokken. 

De eerste twee mogelijkheden waren voor hem geen optie. Hij koos voor de laatste. Je moet de lammeren dan direct na de geboorte bij hun moeder weghalen en afzonderlijk opfokken. Het is een zeer intensieve aanpak die veel inzet vergde van Jan en zijn vrouw Rianne.

In de komende uitzendingen staan met name deelnemers uit eerdere afleveringen van Boer zoekt vrouw centraal. En ben je op zoek naar een boerin of boer als partner? Begin mei hebben 10 nieuwe boeren zich voorgesteld die op zoek zijn naar een man of vrouw.

(Bron foto: Thinkstock )