Nieuws

DNA als streepjescode van vis

Hoe weet je dat de kabeljauw, die je in de winkel koopt, niet een goedkopere tilapia is? Om dat te weten te komen, kun je het best naar het DNA in de vis kijken.

Niet alle vis wordt onder de juiste naam verkocht. Zo wordt in de Verenigde Staten regelmatig fraude met vissoorten ontdekt. En ook in Nederland kan het gebeuren. De NVWA meldt in haar Basisinformatiebladen voedselveiligheid uit 2017 dat vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong kunnen worden vervangen door vissoorten die veel goedkoper zijn.

DNA-analyse

Dat dit ook in Nederland gebeurt, toonde de consumentenbond in 2016 aan in het rapport Voedselvertrouwen & voedselintegriteit in een steekproef dat lekkerbekjes van kabeljauw in een geval uit heek bestaat. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van een DNA-analyse. Omdat gefileerde vis, zeker in de pan, sterk op elkaar lijkt, kun je de herkomst van gefileerde vis alleen bepalen door een DNA-analyse uit te voeren.

Filmpje

Theo de Vis laat in een filmpje van Wageningen KennisOnline zien hoe zo'n DNA-analyse wordt uitgevoerd. In het filmpje wordt wordt bij een visboer een scholfilet gekocht. De Vis haalt uit die vis een monster en isoleert er DNA uit. Omdat er in de Verenigde Staten blijkt redelijk wat fraude blijkt te zijn met vissoorten, heeft Europa ook besloten dat soort testen te doen.(Bron foto: )