Nieuws

Docentendag Ondernemerschap in de varkenshouderij

Docenten varkenshouderij - te gast bij een grootschalig varkensbedrijf - verdiepten zich op 31 mei in ondernemerschap. Daarnaast stonden netwerken, inspiratie en aandacht voor nieuwe ontwikkelingen centraal.

De docenten varkenshouderij waren tijdens de studiedag op 31 mei te gast bij het bedrijf van Van Asten Group in Horst. Dit is een groot internationaal familiebedrijf. Het doel is gezond varkensvlees van hoge kwaliteit tegen een marktconforme prijs te produceren.

Familiebedrijf

Het was een bewuste keus om dit jaar op bezoek te gaan bij een modern grootschalig varkenshouderijbedrijf, nadat  de docenten zich vorig jaar verdiepten in het 'Wroetvarkens'-concept. Duidelijk een concept voor een niche markt. Marko van Asten, mededirecteur op dit familiebedrijf gaf in zijn inleiding een schets van het bedrijf.

Er zijn meerdere locaties in Nederland en (Oost) Duitsland. Het bedrijf richt zich wat betreft de varkens op gezondheid, kwaliteit en kostprijs. Daarnaast legt Van Asten in zijn presentatie de nadruk op circulaire economie en groene energie. Het bedrijf investeert daarnaast in andere sectoren om risico’s te spreiden. Voor docenten verrassend om te horen hoe bewust het bedrijf omgaat met opleiden van personeel. In totaal werken er 300 mensen bij de van Asten group.

Gefermenteerd voer

Ronald Scholten, specialist fermentatie bij ForFarmers gaf tijdens zijn inleiding uitleg over het voeren van gefermenteerd voer. Met fermentatie is het mogelijk om van diverse bijproducten (uit bijvoorbeeld de industrie) hoogwaardig varkensvoer te maken. Het blijkt in de praktijk dat varkens veel gezonder blijven met gefermenteerd voer. Omdat het een behoorlijke investering vraagt is het met name voor grote varkensbedrijven heel interessant.

In de presentatie van Scholten is te zien dat het voeren van gefermenteerd voer zowel bij zeugen als vleesvarkens grote voordelen oplevert en bovendien kostenbesparing geeft. Het blijkt dat de laatste jaren de fermentatie van varkensvoer op steeds meer bedrijven wordt toegepast.

Indoor varkenshouder

Martin Houben van de Houbensteyn groep was de tweede varkenshouder en vertelde enthousiast over duurzame indoor varkenshouderij en maatschappelijke betrokkenheid. De Houbensteyn groep produceert kwalitatief hoogwaardig indoor varkensvlees. Daarnaast produceert men groene energie en probeert een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de omgeving. Martin geeft een mooie schets van zijn bedrijf en vertelt enthousiast over de biogasproductie en de inrichting van het erf rondom de stallen.

Houben laat in zijn presentatie duidelijk zien welke reststromen in varkensvoer verwerkt worden en hoe dat op zijn bedrijf omgezet wordt in hoogwaardig varkensvlees, groene energie en meststoffen voor de plantenteelt. Op allerlei manieren probeert hij op het bedrijf de kringloop te sluiten. Voer uit de regio, biogas, de warmte die vrijkomt bij biogas productie wordt gebruikt om voer te fermenteren en stallen op te warmen. Dit alles leidt tot een veel lagere CO2 uitstoot dan op een gemiddeld varkensbedrijf.

Biogasinstallatie

’s Middags hebben de docenten in twee groepen een rondgang gemaakt over het bedrijf. Indrukwekkend om de grote silo’s en generatoren te zien van de biogasinstallatie. Op dit moment wordt al het gas nog omgezet in elektriciteit. Er zijn plannen om het gas op te waarderen en te leveren aan het gasnet. We zien diverse afvalstoffen uit bijvoorbeeld de petfoodindustrie, die hier verwerkt worden tot biogas.

Docenten varkenshouderij kijken natuurlijk graag in de varkensstallen. Voor velen best een hele ervaring hoe professioneel dit geregeld is bij de van Asten Group. Iedereen moet douchen voor en na het stalbezoek. Dat betekent, waardevolle spullen in een kluisje. Uitkleden in kleedhokje voor de douche, daarna stap je onder de douche. De deur gaat automatisch dicht en je staat twee minuten onder meerdere sproeiers terwijl de deur afgesloten is. Dan kun je verder naar volgende kleedhokje, daar ligt schone kleding in diverse maten. Daarna bedrijfsoverall en laarzen en men kan de stal in. In de stallen is duidelijk dat er gewerkt wordt met vast protocollen. Het nieuwe Nutrix voersysteem waarmee de biggen automatisch bijgevoerd worden in het kraamhok kreeg veel aandacht.

Deze dag, die georganiseerd is door VarkensNET samen met het CIV Agri & Food meetingpoint varkenshouderij werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het OVP (OnderwijsVernieuwingsProgramma).

(Bron foto: Shutterstock)