Nieuws

Documentaire over voedselindustrie toont fascinerende wereld

Samenvatting
  • Onderwerp
    Documentaire Tegenlicht over voedselproductie
  • Interessant voor
    Voedselprofesionals
Bekijk de bronnen
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld en importeert tegelijkertijd miljarden kilo's soja. Documentairemaker Kadir van Lohuizen maakte voor Tegenlicht een reportage over de Nederlandse voedselindustrie. Hij zoekt antwoorden op vragen als: Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waar brengen we het naartoe?

Nederland produceert een slordige 1,8 miljard kilo uien, waarvan een groot deel naar Afrikaanse landen gaat. Tegelijkertijd is ons land is de grootste importeur van soja in Europa, hoofdzakelijk bestemd als veevoer. Boeren en tuinders produceren duizelingwekkende hoeveelheden groentes, zuivel en vlees, zoals een miljard kilo kaas. En we importeren vis en zeevruchten, fruit en groentes en vlees en zuivel uit alle hoeken van de wereld.

Van Lohuizen volgt de NVWA bij de controles van het voedsel dat Nederland binnenkomt. Hij brengt ook de zaadveredeling in beeld en bezoekt in Wieringenmeer de vestiging van de grootste tomatenteler van Nederland. Daar wordt jaarlijks zo’n 80 miljoen kilo tomaten geproduceerd, op een totaal van ongeveer 1 miljard kilo. Nederlandse akkerbouwers telen uien voor onder andere de West-Afrikaanse markt.

Slachterijen

De documentairemaker krijgt ook toegang tot de zuivel- en vleesindustrie. Hij bezoekt de VanDrie Group als een van ’s wereld grootste producenten van kalfsvlees. De Vion Food Group komt in beeld met een slachtlijn voor varkens. Bij het concern worden zo’n 20.000 varkens per dag geslacht. Beide bedrijven zetten alle onderdelen van de dieren wereldwijd af. Zo gaan de koppen, poten en ingewanden van de varkens vooral naar China. De hammen reizen naar Italië en Spanje om als Italiaanse of Spaanse ham weer terug te keren in Nederland.

Van Lohuizen is ook bij de indoorfarm van PlantLab in Amsterdam. Op zo’n 15.000 vierkante meter water en onder ledverlichting kan het bedrijf kruiden en groente telen om zo’n 200.000 mensen dagelijks te voeden. Sla is in zestien dagen volgroeid, zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen.

Reststromen

Ongeveer een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt uiteindelijk niet door mensen geconsumeerd. Veel etenswaren van Nederlandse huishoudens verdwijnen als afval in de verbrandingsoven, voedselresten vanuit horeca en supermarkten worden deels verwerkt tot biogas.

De Limburgse varkenshouder Ruud van Dijck benut de reststromen uit de humane voedselproductie voor zijn tienduizend varkens. Het Limburgse bedrijf Nijsen maakt van afgedankt brood, pasta, snoepgoed en stroopwafels uitgebalanceerd voer voor varkens, kippen en koeien.

Bronnen

(1)