Nieuws

Doe de test voor het T-rijbewijs

Op 1 juli 2015 wordt het huidige Tractorcertificaat door het officiële T-rijbewijs vervangen. Ben jij benieuwd of je voor het nieuwe trekkerrijbewijs zou slagen? Je kunt nu een korte test doen.

Net als bij de overige rijbewijzen doen toekomstige bestuurders bij het CBR een examen. Dit examen bestaat uit zowel een theorie- als praktijkdeel. Belangrijk is dus ook om de verkeersregels en technische zaken rondom bijvoorbeeld de lading te kennen. Om ervoor te zorgen dat je goed wordt voorbereid op dit nieuwe examen, wordt er door het Ontwikkelcentrum hard aan het nieuwe theorieboek voor het T-rijbewijs gewerkt. Het nieuwe boek wordt zowel vanuit de verkeerswetten als de praktijk geschreven.

Het nieuwe rijbewijs kan vanaf 16 jaar worden behaald en is alleen nodig als je met het voertuig de openbare weg opgaat en nog niet in het bezit bent van een B-rijbewijs.

De huidige situatie

Tot 1 juli 2015 is er voor het besturen van een tractor nog geen rijbewijs nodig. Met uitzondering van jongeren van 16 en 17 jaar. Zij dienen in het te bezit zijn van een zogenaamd trekkerrijbewijs voor jeugdigen, ook wel bekend als het trekkercertificaat. Studenten die voor de invoering van het zogenaamde T-rijbewijs het trekkercertificaat behalen, mogen dit tot 1 jaar na invoering voor het nieuwe T-rijbewijs inwisselen. Zij hoeven dan niet een nieuw examen af te leggen.


(Bron foto: Thinkstock)