Nieuws

Doe het zelf: mastitis-onderzoek

Mastitis kan door een reeks van bacteriën veroorzaakt worden. Wil je weten welke bacterie de veroorzaker is van de ontsteking, dan is nader onderzoek nodig. Met een mini-lab kun je ook zelf bacterieel onderzoek uitvoeren.

Mastitis of ontsteking aan de melkklieren wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Er zijn twee vormen: klinische of zichtbare mastitis en subklinische mastitis die niet zichtbaar is. Klinische mastitis kun je met het blote oog vaststellen. Voor het aantonen van subklinische mastitis is nader onderzoek nodig. De melksamenstelling geeft aanwijzingen voor een besmetting aan de hand van het celgetal. Maar wil je zieke koeien optimaal behandelen, dan moet je weten welke bacterie de veroorzaker is van mastitis. Daarvoor is nader onderzoek nodig.

Onderzoek

Dat bacterieel onderzoek kun je ook zelf uitvoeren. In vakblad de Boerin laat Monique Klein Geltink uit Vorden in het aritkel 'Mini-lab op eigen erf' zien hoe zij met een doe het zelf test de melk van zieke koeien onderzoekt. Er zijn verschillende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Streptococcus soorten en Escheria coli die de oorzaak kunnen zijn van de ontsteking. Klein Geltink heeft verschillende kweekplaten waarop bepaalde bacteriën juist wel groeien en andere niet. Zo groeien op een bruine plaat allee de streptokokken en op een roze plaat alleen de coli's.

Kweek

Om een kweek op te zetten, ent Klein Geltink de kweekplaten met een druppel melk en zet ze 24 uur in een broedstoof bij 37°C. Aan de hand van de resultaten en het bedrijfshandelplan, dat met de dierenarts is opgesteld, kiest Klein Geltink vervolgens voor een behandelplan.

(Bron foto: Shutterstock)