Nieuws

Dolfijnenjacht en slachtseizoen van start in Japan

Het jachtseizoen voor dolfijnen en andere kleine walvisachtigen start weer per 1 september. Voor veel dierenbeschermingsorganisaties een aanleiding om hier weer tegen in het geweer te komen.

Wereldwijde protesten

De Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) vestigt in een persbericht de aandacht op de start van het  jachtseizoen voor dolfijnen en andere kleine walvisachtigen per 1 september. Deze jacht heeft internationaal veel aandacht gekregen door de bloedige beeldenrijke documentaire ‘The Cove’. De gebruikte jacht en dodingsmethode is zeer omstreden uit oogpunt van dierenwelzijn. Recent onderzoek toonde aan dat nieuw ingevoerde methoden om de dieren te doden uit oogpunt van dierenwelzijn nog slechter zijn dan de oude traditionele methoden. De organisatie ‘Save Japan Dolphins’ roept op tot wereldwijde acties bij Japanse diplomatieke vertegenwoordigingen.

Japan niet onder de indruk

In Japan zelf wordt nog weinig geprotesteerd tegen deze jacht. Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken meldt op haar website in een kort zinnetje dat dolfijnenjacht een eeuwenoude traditie is.

Dichterbij sneuvelen ook kleine walvissen

Als traditioneel aangemerkte jacht op kleine walvisachtigen vindt ook dichterbij in Europa plaats. Op de Deense Far Oer eilanden vindt jaarlijks een grote en bloedige jachtpartij plaats op grienden. De Deense overheid noemt ook culturele aspecten voor deze jacht en wijst verder op de autonomie van de eilanden. 


(Bron foto: Wikimedia, Erik Christensen)