Nieuws

Doordachte aanpak bedrijfsopvolging

De overname van het ouderlijk bedrijf moet je goed voorbereiden. Niet alleen zakelijke aspecten zijn belangrijk, je moet ook nadenken over je ambities en toekomstplannen. Het Vlaamse Kenniscentrum Bedrijfsopvolging bundelt kennis.

Voor bedrijfsopvolgers is het belangrijk de overname van een ouderlijk bedrijf zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat doe je niet alleen door aandacht te besteden aan zakelijke aspecten als financiën, jurisdische of fiscale aspecten. Het is belangrijk goed na te denken over de samenwerking, vinden Charlotte Cobbaert en Dorien Bruynseels van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging. Ouders en kinderen werken vaak nog lange tijd samen in het bedrijf. Je zult daarom je visie moeten delen. Het kan soms ook om kleine zaken gaan. Hoe laat begin je? Wie melkt er op zondag? Wanneer stappen ouders echt uit het bedrijf?

Stappenplan

Het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging is door de Vlaamse Boerenbond met andere organisaties opgericht om kennis te bundelen op het vlak van bedrijfsopvolging. Vakblad Management&Techniek besteedt aandacht aan dit kenniscentrum in het dossier 'Bedrijfsopvolging doordacht aanpakken'. In enkele artikelen worden verschillende aspecten van bedrijfsovername besproken waarbij het kenniscentrum centraal staat. In het kenniscentrum delen de partners ervaring, kennis en dienstverlening om zo veel mogelijk valkuilen in het proces van een bedrijfsopvolging weg te werken. Om die opvolgers te helpen zijn er producten ontwikkeld, zoals een model stappenplan en een competentiescan.

Samenwerking

De samenwerking met ouders is een aandachtspunt in het artikel 'Familiaal samenwerken, een goed idee?' Er zijn verschillende vragen te beantwoorden. Hoe werk je samen? Welke producten wil je leveren? Of hoe ga je met medewerkers om? Een SWOT-analyse kan helpen bij het maken van keuzes.

Competenties

In het artikel 'Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd' komen de comepetenties aan bod die je nodig hebt voor succesvolle bedrijfsovername. Hard werken alleen is niet voldoende, schrijft het vakblad. Je zult ook een visie moeten ontwikkelen, omgevingsbewust moeten opereren, samenwerken, plannen en organiseren. En karaktereigenschappen als doorzettingsvermogen en flexibiliteit zijn van belang. Een competentiescan, een online checklist kan je helpen je motivatie in beeld te brengen. En heb je noodzakelijke vaardigheden onder de knie?

(Bron foto: Thinkstock)