Nieuws

Doorstart studentenproject drones in de kas

Drones, kleine onbemande luchtvaartuigjes, kunnen van waarde zijn in de landbouw om gewassen te monitoren. Studenten van Inholland lieten in een onderzoeksproject zien dat je drones ook met succes in kunt zetten in de glastuinbouw. In een vervolgproject willen studenten werken aan drones die opbrengst en kwaliteit van gewassen nauwkeurig kunnen meten.

Al langer zijn diverse toepassingen bekend van drones als hulp in de landbouw of bosbouw. Groen Kennisnet berichtte hier eerder over. Studenten van Hogeschool InHolland ontwikkelden in een project drones die je in kunt zetten voor gewasmonitoring in de glastuinbouw. Ze testten die drone in kassen kwekerijen en demonstreerden hun drone op een in 2016 door georganiseerd symposium 'Drones in de kwekerij'. Het project was zo kansrijk, dat de studenten besloten een bedrijf 'Applied Drone Innovations' op te zetten. Dit bedrijf wil de ontwikkeling doorzetten in de praktijk, zo is te lezen in een bericht op de website van Applied Drone Innovations.

Vervolgproject

Als vervolg op dit project is in november een tweejarig onderzoeksproject 'HiPer Green' (High Precision Greenhouse Farming) gestart waarbij studenten van InHolland uit Delft het dronegebruik bij telers in het Westland en Oostland gaan onderzoeken. Doel is een stysteem te ontwikkelen dat rijp is voor de praktijk en dat op nauwkeurige wijze opbrengst en gewaskwaliteit kan meten. Voor dit project is vanuit Raak-MKB op basis van het projectplan bijna € 300.000 aan ondersteuning toegezegd. Met een aanvullende financiering vanuit Hogeschool Inholland en projectpartners is het totale budget zo'n € 600.000 voor dit project.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(7)