Nieuws

Dossier antibioticaresistentie

Het nieuwe dossier antibioticaresistentie biedt de meest actuele kennis over dit onderwerp bij mens en dier, de noodzaak tot reductie van antibioticagebruik en het beleid van de overheid. Het dossier is samengesteld op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Antibiotica zijn medicijnen die mensen en dieren helpen te genezen van infecties door bacteriën. Ze behoren tot de belangrijkste levensreddende middelen van onze tijd. Overmatig en onjuist gebruik ervan leidt steeds vaker tot antibioticaresistente bacteriën waardoor de gezondheid van mens en dier bedreigd worden.

Mens en dier

In het dossier wordt uitgelegd hoe antibioticaresistentie ontstaat, waarom minder gebruik van antibiotica van belang is en waarom een integrale benadering van deze problematiek noodzakelijk is. Antibioticaresistentie bij mens en dier krijgen in het dossier ruimschoots aandacht. Daarnaast biedt het dossier de actuele stand van onderzoek naar alternatieven voor antibiotica en lesmateriaal.

EU-thema

Antibioticaresistentie is een van de thema's die tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap 2016 speciaal aandacht krijgen. Op 9 en 10 februari praten de EU-/EEA -ministers van Volksgezondheid en Landbouw over de voortgang van acties op het gebied van antibioticaresistentie en de aanpak volgens de One Health-gedachte: één wereld, één gezondheid van mens, dier en milieu.

(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)