Nieuws

Dossier voedselbossen

Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Het geheim van een voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Het nieuwe dossier ‘Voedselbossen’ laat zien hoe je dat doet.

Over de hele wereld leggen mensen voedselbossen aan, ook in Nederland. Het eerste voedselbos is opgezet in Groesbeek. En ook in de provincie Flevoland wordt er al volop gewerkt aan voedselbossen. In een voedselbos wordt landbouw met natuur gecombineerd. Je vindt in voedselbossen paddenstoelen, bessen, appels, peren, noten. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Zo werk je in een systeem met hoge biodiversiteit aan duurzame voedselproductie.

Permacultuur

Voedselbossen zijn een vorm van permacultuur, een systeem waarbij je ecologie combineert met voedselproductie. Het is een duurzame samenwerking tussen mensen, planten en dieren. Het is in feite een vorm van een ecosysteemdienst. Permacultuur is gebaseerd op de natuurlijke kringlopen, processen en ritmes in de natuur en het diereigen gedrag en probeert die te imiteren binnen een landbouwbedrijf. Het woord is een samenvoeging van permanente agricultuur en permanente cultuur.

Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen. Hoe je dat aanpakt, lees je in het dossier ‘Voedselbossen’.

(Bron foto: Jan Nijman)

Publicaties

(1)