Nieuws

Dossier voor keuzedeel Lean en Creatief mbo groen

Op Groen Kennisnet is het dossier ‘Lean en Creatief’ beschikbaar gekomen. Via dit dossier kunnen mbo-leerlingen die het keuzedeel ‘Lean en Creatief’ volgen, kennismaken met dit onderwerp.

Lean Management is een methode die kan helpen werkprocessen beter te organiseren. Klantgericht werken en het voorkomen van verspillen staat daarbij centraal. In de levensmiddelenindustrie zijn steeds meer bedrijven die deze methode toepassen. Wat de methode inhoudt, vind je in het nieuwe dossier 'Lean en creatief'.

Toyota

De oorsprong van Lean Management ligt bij het autobedrijf Toyota. Inmiddels hebben veel bedrijven deze managementfilosofie overgenomen. Met medewerkers ga je op zoek naar mogelijke verbeteringen van bedrijfsprocessen. Waar doe je overbodige bewerkingen? Waar kun je het werk efficiënter organiseren? Of waar moet je onnodig wachten?

Gedragsverandering

De ervaring is dat verbetermethoden vaak niet uit de verf komen omdat het gedrag van medewerkers niet mee verandert, zegt Greetje de Raat die betrokken was bij de opzet van het dossier. Daarom is er aandacht voor het onderwerp gedragsverandering. Zo zijn er verschillende modellen die medewerkers aanzetten tot gedragsverandering. Een waardevolle aanvulling, aldus de Raat.

Het dossier is bedoeld voor mbo3- en mbo4-leerlingen die het keuzedeel Lean en Creatief in hun opleiding volgen. De Raat, docent levensmiddelentechnologie bij Lentiz, wil het dossier gebruiken om leerlingen te laten kennismaken met het onderwerp.

(Bron foto: Shutterstock)