Nieuws

Drachtplanten het jaar rond

Drachtplanten zijn belangrijk voor bijen en vlinders. Als je het goed doet, kun je in je tuin bijen en vlinders het hele jaar rond voorzien van nectar en stuifmeel.

Drachtplanten voorzien bijen, hommels en vlinders van voedingsstoffen. Bijen en vlinders gebruiken nectar, rijk aan suiker, voor hun energiebehoefte. Het stuifmeel, dat eiwitrijk is, gebruiken bijen voor het broed. Er zijn ook nog enkele bijensoorten die plantaardige olie verzamelen.

Wil je de bijen helpen, dan moet je zorgen dat je voldoende drachtplanten plant. Bert Lemmens, imker, bijenteeltleraar en drachtplantenspecialist, laat je in vakblad Bijenhouden in een reeks van acht artikelen zien welke drachtplanten je kunt toepassen. Veel meer informatie over drachtplanten vind je op de website 'Bijenhelpdesk' van bijenmakelaar van Arie Koster.

Gemakkelijke plant

Bert Lemmens begint in zijn eerste artikel 'Gemakkelijke planten in mijn omgeving' zijn verkenning naar geschikte bijenplanten in de winter. Hij zoekt het vooral in makkelijke drachtplanten, planten die je niet te veel werk opleveren. Er zijn diverse geschikte bomen, zo schrijft hij, maar daar moet je ruimte voor hebben. Gelukkig zijn er voor een kleinere tuin ook heesters, vaste planten en bolgewassen. In de winter kun je denken aan winterakoniet en sneeuwklokjes. Bolgewasjes die je onder struiken kunt planten, die jaarlijks terugkomen en zichzelf vermeerderen.

Seizoen

In de andere artikelen laat hij in elke seizoen zien wat er mogelijk is. In het voorjaar is de wilg een goede stuifmeelleverancier, bijvoorbeeld. Hij is enthousiast over Fuchsia magellanica, een winterharde fuchsia die in de zomer de tuin opfleurt. En in de herfst zijn er herfstkrokussen - te weinig bekend - hemelsleutels en herfstanemonen. Ook als je een wat kleinere tuin hebt, kun je wat doen in de verticale tuin, schrijft hij in zijn slotartikel. Zelfs de klimop, die in een volwassen fase gaat bloeien, is een zeer goede bijenplant.

(Bron Fotowedstrijd Groen Kennisnet, Foto Anne-Wil Werkman)

Publicaties

(8)

Links

(2)