Nieuws

Drachtplanten zijn onmisbaar

Een uitgebalanceerde gevarieerde duurzame beplanting is het beste voor planten, dieren en mensen. De kern van zo'n beplanting bestaat uit drachtplanten, planten die rijk zijn aan nectar en stuifmeel.

Het besef dringt steeds breder door dat we moeten werken aan versterking van de biodiversiteit en een ecologisch evenwicht. Velen willen daarom invloed hebben op de keuze van een beplanting. Burgers, gebruikers en belangenclubs stellen eisen ten aanzien van de beplanting. Voor een duurzame en gebalanceerde beplanting zijn drachtplanten onmisbaar, schrijft vakblad 'De Hovenier' in het artikel 'Drachtplanten, beslist (g)een bij-zaak'.

Drachtplanten

De kern van een beplanting moet bestaan uit planten die rijk zijn aan nectar en pollen of stuifmeel. Dat kunnen verschillende soorten planten zijn: bomen, heesters of vaste planten. Om een juiste keuze te maken is van veel planten de nectarwaarde en de pollenwaarde berekend. De nectarwaarde geeft de mate aan waarin de plant wordt bevlogen vanwege de aanwezige nectar. Het gaat daarbij niet alleen om de hoeveelheid. Ook de kwaliteit of smaak is voor de bij van belang.

De pollenwaarde van een plant geeft aan in welke mate de plant wordt bevlogen vanwege de aanwezige pollen. Herkenbaarheid en toegankelijkheid van de pollen spelen een belangrijke rol voor de bij. Een goed overzicht van drachtplanten vind je op imkerpedia of op bijenhelpdesk.

Soorten

In het artikel worden verschillende soorten genoemd. Van de bomen zijn soorten uit de geslachten esdoorn (Acer), paardenkastanje (Aescusulus), kornoelje (Cornus) en Prunus van belang. Verder worden nog de Gleditsia, Robinia, en verschillende lindesoorten genoemd. Bij heesters kun je denken aan de vlinderstruik (Buddleja), Berberis, Mahonia, Callicarpa, Deutzia en liguster.

(Bron foto: Pixabay )