Nieuws

Dreigend tekort biologische producten

De consumptie van biologische producten stijgt harder dan de productie. Er zijn tekorten voor diverse producten zoals varkensvlees, melk en groenten.

In 2015 werd de markt voor biologische producten in de EU geschat op 25,9 miljard euro. Dat was 10,7% meer dan het jaar ervoor, schrijft vakblad Management&Techniek in het artikel 'Tekorten op de biomarkt'. En ook het Economisch Bureau Nederland schat dat de vraag de komende vijf jaar met ruim 50% groeit, zo blijkt uit de Agrifood update van 2016.

Groei consumptie

De consumptie van biologische producten is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 7% per jaar gegroeid in Europa. In Nederland ligt de gemiddelde groei over de afgelopen tien jaar op 9% procent per jaar. Duitsland heeft het grootste aandeel in die markt (8,6 miljard euro), gevolgd door Frankrijk (5,5 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (1,95 miljard).

Maar de groei van de biologische productie is lager. In Denemarken was die groei het hoogst met 8,5%. In heel Europa neemt het areaal biologisch 5,7% van het totale landbouwareaal in. Met name landen in Zuid- en Oost Europa hebben een fors areaal biologisch. Landen als Duitsland en Frankrijk zijn daarom voor ruim de helft afhankelijk van geïmporteerde producten. Met een productieaandeel van 2,9% biologische producten staat Nederland nog in de kinderschoenen, aldus de Agrifood update.

Biologische zuivel

Zuivel is een van de biologische productgroepen waaraan een tekort is. Vakblad Management&Techniek zet cijfers op een rij: In Europa wordt jaarlijks zo'n 3,65 miljard kilo biologische melk geproduceerd en die productie groeit jaarlijks met 3%. Voor melkveehouders is het grote verschil tussen de melkprijs van biologische melk (47 - 50 cent per kilo) en gangbare melk (23 - 25 cent per kilo) een belangrijke overweging om over te schakelen.

Tekort

Vakblad Melkvee besteedt in het artikel 'Biologische zuivelmarkt groeit' uitvoerig aandacht aan de prijs van biologische melk. Het blad schetst een positief beeld voor de ontwikkeling van de biologische zuivelmarkt, omdat de vraag naar biologische zuivel harder lijkt te groeien dan het aanbod.

Vakblad Managemen&Techniek noemt dat de vraag naar biologische zuivel in Duitsland in de eerste helft van 2016 groeide met 4 - 7%. In Zweden wordt in 2016 zelfs een groei van 19% verwacht. Het gevolg van die sterk groeiende vraag is dat er tot eind 2017 een tekort zal zijn aan biologische producten.

Het vakblad bespreekt ook andere biologische producten zoals geitenmelk, varkensvlees, pitfruit: appels en peren, groenten en kippenvlees. Voor een aantal producten is er een tekort. Dat biedt kansen voor agrarisch ondernemers, aldus het vakblad.

(Bron foto: Shutterstock)