Nieuws

Driftreductie met de Wingssprayer

Door een scherm aan de spuitboom te hangen kun je drift van bestrijdingsmiddelen flink beperken. De Wingssprayer, die gebruik maak gebruik van die techniek, zorgt voor 99 % reductie en is erkend als driftreducerende techniek.

De Wingssprayer, zoals die ontwikkeld is door ondernemer Harrie Hoeben, maakt gebruik van aerodynamische luchtstromingen. Aan de spuitboom hangen schermen, of wings, met spuitdoppen. Die wings strijken over de toppen van de planten. De spuitdoppen hangen vlak boven het gewas. Terwijl de wings het gewas een klein beetje opentrekken en een spoiler de luchtstroom in het gewas leidt, komen de druppels diep in het gewas terecht.

Drift

Door de lage positie van de doppen is er nauwelijks sprake van drift. Bovendien heb je minder middel nodi en gebruik je minder vloeistof. De overheid heeft in 2012 de Wingssprayer erkend als driftreducerende techniek. Het zorgt voor 99 % driftreductie. Hoeben heeft inmiddels meer dan honderd exemplaren van zijn Wingssprayer verkocht in binnen- en buitenland.

Besparing

Vakblad Akker vroeg in het artikel 'Wingssprayer slaat zijn vleugels uit' aan drie telers wat hun ervaringen zijn. De akkerbouwers bevestigen dat de Wingssprayer een betere verdeling realiseert en dat je op het middel kunt besparen. Geale Miedema uit Stiens, bijvoorbeeld, werkt met een Wingssprayer omdat hij de drift richting omwonenden wil beperken. En Edwin Goedegebure uit Dronten werkt als sinds 2008 met een Wingssprayer. Door de besparing op middelen verdient een investering zich snel terug, denkt hij.

(Bron foto: Still uit promovideo Wingssprayer)