Nieuws

Drijvend boeren

Koeien houden op een drijvende boerderij? Dat lijkt gek, maar over een jaar is het zover. Dan start in Rotterdam een pilot.

Een drijvende boerderij die voedselproductie heel dicht bij de consument brengt en inspeelt op de groeiende mondiale vraag naar kwaliteitszuivel en andere dagverse voedingsproducten. Dat is het idee wat in het visieboek ‘Een drijvende boerderij in de stad: Floating Farm’ uit de doeken wordt gedaan. Over precies een jaar, in mei 2016, ligt de eerst drijvende boerderij in de Rotterdamse Merwehaven.

Zelfvoorzienend

Het is de bedoeling dat Floating Farm een zelfvoorzienende drijvende boerderij wordt, waar op een diervriendelijke en duurzame manier dagverse voeding (zuivel) wordt geproduceerd. De productie is circulair: kringlopen van voedingsstoffen, energie en water worden zoveel mogelijk gesloten. Niet alleen wordt met Floating Farm zo extra terrein gewonnen, een belangrijk doel is ook om mensen (weer) bewust in contact te brengen met de natuurlijke waarde van land- en tuinbouw, veehouderij en een gezonde voeding.

Milieu

De drijvende boerderij is ontstaan uit een samenwerking van drie partijen: Courage (de innovatiestichting van LTO en NZO), UitJeEigenStad (de stadslandbouwer van Rotterdam) en Beladon (ontwikkelaar van drijvend vastgoed). Reden voor de Floating Farm is onder andere dat de Nederlander steeds verder van de natuur en het boeren leven afstaat, vooral stedelingen. Met een drijvende high tech boerderij in de stad wil men daar verandering in brengen.

Ook speelt Floating Farm volgens de initiatiefnemers praktisch in op de actieve voedselpolitiek van uitdijende steden om hun inwoners te kunnen blijven voeden. Daarnaast zorgt voedselproductie in de stad voor een extreme verkorting van de logistieke keten, waardoor het milieu wordt ontlast.

Informatie en educatie

Naast een commercieel productiebedrijf wil Floating Farm ook een belangrijk educatiecentrum op het gebied van innovatieve technieken en stadslandbouw worden, vooral voor scholieren, studenten en het bedrijfsleven. Ook is er gelegenheid voor wetenschappelijk onderzoek op diverse onderdelen van het concept zoals voerproductie, reststofverwerking, energiereductie en –opwekking en drinkwaterproductie.


Bron foto: www.floatingfarm.nl